Το πανίσχυρο κλαμπ των Ελλήνων τραπεζιτών του Λονδίνου έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές και να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου, εκτός από την ομιλία του στο London School of Economics με θέμα: «Η Ελλάδα αλλάζει», είχε την ευκαιρία να συναντήσει και Ελληνες τραπεζίτες που εργάζονται στο City. Το γεύμα εργασίας παρέθεσε προς τιμήν του η Ενωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα για τη χώρα μας ανάμεσα στα στελέχη των αγορών που εργάζονται στην αγγλική πρωτεύουσα. Αλλωστε οι μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα εμπεριέχουν το Λονδίνο, οπότε η επαφή έχει σημασία για την προσέλκυση ξένων επενδυτών.
Η Ενωση
Σημερινός πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας είναι ο Χρήστος Μεγάλου της Credit Suisse, ο οποίος διαδέχτηκε τον Μιχάλη Ζέκκο του private equity fund Permira, ενώ είχαν προηγηθεί ο Νότης Μηταράκης στέλεχος του αμερικανικού fund Fidelity, ο Γιάννης Κυριακόπουλος ο οποίος τώρα εργάζεται ως επικεφαλής της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στην Ουκρανία και πριν από αυτόν ο Γιώργος Ζομπανάκης. Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, πρώην πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας τη διετία 2005-07 -και νυν αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ-, ο οποίος από το 2003 μέχρι και πριν από έναν μήνα εργαζόταν για το fund Fidelity, τον μεγαλύτερο ίσως ξένο θεσμικό επενδυτή στο ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας συμμετοχές σε διάφορες τράπεζες, όπως Εθνική, Alpha αλλά και αρκετές εισηγμένες εταιρείες:
«Ηδη προσπάθειες για τη δημιουργία της Ενωσης είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του '80 από τον Μίνω Ζομπανάκη (σ.σ.: όνομα παγκόσμιας εμβέλειας, εκείνος που δημιούργησε τα ευρωομόλογα) και συνεχίστηκαν αργότερα από τον Τάκη Αράπογλου, τον Στέφανο Βαβαλίδη κ.ά. Αρχικά στο τραπεζικό πεδίο στο Λονδίνο υπήρχαν λίγοι Ελληνες, γιατί ήταν μια αρκετά κλειστή αγορά. Η ελληνική παρουσία στη βρετανική πρωτεύουσα μεγάλωνε χρόνο με τον χρόνο, σε συνάρτηση με την αύξηση των Ελλήνων φοιτητών αλλά και με το γεγονός ότι το Λονδίνο γινόταν πιο διεθνές. Αρχισε, έτσι, να δέχεται πιο εύκολα κόσμο ανοίγοντας χώρο και στο τραπεζικό πεδίο, το οποίο τη δεκαετία του '80 ήταν σαφώς αγγλοκρατούμενο, ενώ σήμερα περίπου το 60% των τραπεζών στελεχώνεται από ξένους. Την περίοδο της κρίσης έφυγαν πολλά στελέχη από τον τραπεζικό τομέα.
Αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο η μεγάλη τραπεζική κρίση έχει αναστραφεί και οι τράπεζες διανύουν μια φάση θετικής σταθεροποίησης, υπάρχει μια ισορροπία στην αγορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επικρατεί αυτό που λέγαμε παλιά "καλές εποχές". Η πλειονότητα των εκεί Ελλήνων τραπεζιτών πιστεύει πως η χώρα μας πρέπει να γίνει περισσότερο ελκυστική στις ξένες επενδύσεις, όμως το υπάρχον ακριβό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, και η αχαλίνωτη γραφειοκρατία δημιουργούν μεγάλα εμπόδια».
Στους σημαντικούς Ελληνες τραπεζίτες του Λονδίνου συγκαταλέγονται:
* O Χρήστος Μεγάλου της Credit Suisse, ο οποίος έχει αναμειχθεί σε αρκετές μεγάλες συμφωνίες, όπως την εξαγορά της Finasbank από την Εθνική και της Ιονικής Τράπεζας από την Alpha Bank.
* O Λίνος Λέκκας του City Group, πρώην στέλεχος της Merrill Lynch και της Credit Suisse.
* O Κύπριος Σοφοκλής Αργυρού της Marfin Popular Bank.
* Ο Χρήστος Σκλαβούνης της UBS, ο οποίος υπήρξε και σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας.
* Ο Χάρης Αδαμόπουλος της JP Morgan (το όνομά του έχει εμπλακεί και στην υπόθεση των ομολόγων).
* Ο Στράτος Χατζηγιάννης της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο.
* Ο Γιώργος Πότερ της Lazard Ltd (είχε ανάμειξη με την «Πάνθεον» στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής»).
* Ο Φίλιππoς Κωσταλέτος της T.P.G, (Texas Pacific Group). Μεταξύ άλλων ηγήθηκε των εξαγορών: της αλυσίδας καταστημάυων Debenhams, της γαλλικής TDF αλλά και των εταιρειών ΤΙΜ Hellas και Q Telecom.
* Ο Nίκος Εξαρχος της Deutsche Bank.
* Ο Nίκος Σταθόπουλος του private equity fund PC Partners.
Ιδρύθηκε το 1994
Η Ενωση «γέφυρα» με την ελληνική οικονομία
Η Ενωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μεγάλης Βρετανίας ιδρύθηκε με την παρούσα μορφή της το 1994, προκειμένου να προωθήσει σε μια στενότερη συνεργασία τους ελληνικής καταγωγής τραπεζίτες και στελέχη οικονομικών οργανισμών, που έχουν έδρα τους τη Βρετανία. Μέχρι εκείνη την εποχή ήταν ελάχιστοι οι Ελληνες που εργάζονταν για ξένες τράπεζες. Ετσι, η Ενωση αρχικά ξεκίνησε με λίγα μέλη, που στην πλειονότητά τους στελέχωναν τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν τότε σημαντική παρουσία στο Λονδίνο λόγω της ελληνικής ομογένειας. Με το πέρασμα του χρόνου, οι ελληνικές τράπεζες συρρίκνωσαν τη δραστηριότητά τους στη λιανική και επικεντρώθηκαν πλέον στην επενδυτική τραπεζική.
Σήμερα περιλαμβάνει περίπου 300 μέλη, Ελλαδίτες και Κύπριους, και σύμφωνα με το καταστατικό της κάθε πρόεδρος μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο μία διετή θητεία.
Σε αντίθεση με τον αντίστοιχο οργανισμό στη Νέα Υόρκη, το Hellenic American Bankers Association (H.A.B.A.), ο οποίος έχει μέλη κυρίως Ελληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς με πιο λίγες επαγγελματικές σχέσεις με την Ευρώπη, η Ενωση Ελλήνων Τραπεζιτών Μ. Βρετανίας έχει μια πιο άμεση επαφή με το οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας.