Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Κοινή αντιπυραυλική άμυνα ΝΑΤΟ-Ρωσίας;

Οι χώρες του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα ξεκινήσουν κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής τους το Σάββατο στη Λισσαβόνα μια από κοινού μελέτη για τη δυνατότητα σύνδεσης των συστημάτων τους αντιπυραυλικής άμυνας για να προστατεύσουν τα εδάφη τους, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Αναμένω αυτή η διάσκεψη κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας να αποφασίσει να αρχίσει μια κοινή μελέτη για το πώς θα συσταθεί μια κοινή αντιπυραυλική άμυνα», δήλωσε ο Αντερς Φόγκ Ράσμουσεν στον Τύπο. «Αυτό καταδεικνύει σαφώς ότι το σύστημα μας της αντιπυραυλικής άμυνας δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι ηγέτες των 28 χωρών του ΝΑΤΟ θα πρέπει πρώτα να εγκρίνουν κατά τη δική τους σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας την κατ’ αρχήν απόφαση να αποκτήσει η Ατλαντική Συμμαχία μια αντιπυραυλική αμυντική ασπίδα που θα έχει ως προορισμό την προστασία της Ευρώπης.

«Με ρεαλιστικό τρόπο, πιστεύω σε μια σύνδεση μεταξύ των δύο συστημάτων, αυτού του ΝΑΤΟ και εκείνου της Ρωσίας, η οποία θα επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν, ο οποίος ρωτήθηκε μέχρι ποιου σημείου η ασπίδα ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα είναι «κοινή» και για τους δύο εταίρους.

Η από κοινού μελέτη «θα μπορούσε να επεκταθεί σε ζητήματα επιμερισμού του κόστους και διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο συστημάτων», τόνισε.

Για τον κ. Ράσμουσεν, θα υπάρξει στη Λισαβόνα «μια νέα αρχή μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ» και μάλιστα «μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης» εν γένει. Κάτι το οποίο, όπως είπε, έχει «τεράστια στρατηγική σημασία».

«Αν η Ρωσία απειλείται, η απειλή προέρχεται από άλλες περιοχές του κόσμου και όχι από τη Δύση», δήλωσε, κρίνοντας ότι αποκλείεται το ΝΑΤΟ να επιτεθεί στη Ρωσία και το αντίστροφο.