Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Αγωνία για την κεφαλαιοδότηση του εμπορίου

Ο βιομηχανικός «σύνδεσμος» που παρακολουθεί την πορεία των τραπεζών ένωσε τη Δευτέρα τη φωνή του με όσους ζητούν να αναθεωρηθούν ηπιότερα τα κριτήρια ομαλής λειτουργίας του πιστωτικού τομέα που αφορούν ειδικά το εμπόριο, τονίζοντας ότι φοβάται μήπως, εάν δεν γίνει αυτό, «στερηθεί τελικά το εμπόριο ζωτικά κεφάλαια».

Τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι το θεσμικό πλαίσιο Βασιλεία ΙΙΙ, το «αντίδοτο» για μία κρίση τύπου 2008, δεν θα πρέπει να αφορά και τα κεφάλαια για εμπόριο, «που είναι η υγιέστερη μορφή δανεισμού αυτού του τομέα».

Τονίστηκε από την ίδια πηγή ότι μόνον «με μία ανεμπόδιστη ροή κεφαλαίων τραπεζών προς το εμπόριο θα διογκωθούν οι εξαγωγές και θα επιτραπεί η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας». Ανατέθηκε σε ένα πάνελ ειδικών να συντάξει άμεσα πόρισμα για τη μελλοντική ροή κεφαλαίων τραπεζών προς τον εμπορικό τομέα, εάν γίνουν οι απαραίτητες και συνιστώμενες «μετατροπές» στη λειτουργία αμφοτέρων.

Οι 20 πλουσιότερες οικονομίες στον πλανήτη συμφώνησαν, πάντως, προ ημερών στη Σεούλ να εποπτεύονται βάσει των κριτηρίων του Βασιλεία III τα τραπεζικά κεφάλαια που ρέουν προς το εμπόριο. Όμως, εκφράστηκε και η άποψη στη Σεούλ ότι διατάξεις του Βασιλεία III θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί το ηπιότερον.

Το πλαίσιο Βασιλεία ΙΙΙ απαγορεύει στις τράπεζες να αποκρύβουν τα «τοξικά» παράγωγα προϊόντά τους.

Επίσης, εκφράστηκε η ανησυχία μήπως εμπορικές εταιρείες στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν θα μπορούν να δανείζονται ελεύθερα, ώστε να εξαγάγουν άνετα, ενώ οι τράπεζες μπορεί να είναι - εν όψει του Βασιλεία ΙΙΙ - διστακτικότερες στον δανεισμό. «Πρέπει οι τράπεζες να δανείζουν με προσιτό κόστος το εμπόριο», υπογραμμίστηκε με την ίδια ευκαιρία.

Στην Ασία, πάντως, την τελευταία πενταετία εννέα μεγάλες τράπεζες δάνεισαν συνολικά 2,5 τρισ. δολάρια ΗΠΑ με 5,22 εκατομμύρια εμπορικές συναλλαγές.