Στο 10λογο των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που θα γίνουν μέσα στο 2011, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης από την τρόικα.
Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:
* Στον έλεγχο των δημόσιων δαπανών
* Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
* Τη μείωση των ελλειμμάτων των δημοσίων οργανισμών
* Τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα (ενιαίο μισθολόγιο)
* Αντιμετώπιση σπατάλης στην υγεία
* Αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων
* Απελευθέρωση επαγγελμάτων
* Τόνωση της ανάπτυξης
* Ενίσχυση χρηματοπιστωτικού τομέα
* Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας
Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στα σενάρια για απολύσεις στο δημόσιο τομέα ξεκαθάρισε: «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων».
Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για κατάργηση οργανικών θέσεων στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων ή καταργήσεων δημοσίων τομέων.
Για τους εργαζόμενους αυτούς όπως και το πλεονάζον προσωπικό των ΔΕΚΟ επιλέγεται η λύση των μετατάξεων, οι οποίες όμως, όπως συμφωνήθηκε με την τρόικα, θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις σύμφωνα με τον κανόνα «μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» που θα ισχύσει το 2011.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι «παγώνουν» οι προσλήψεις στον στενό δημόσιο τομέα.
Για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων ο υπουργός σημείωσε πως «δεν θα πέσουμε κάτω από το πάτωμα της εθνική συλλογικής σύμβασης» και γνωστοποίησε ότι το νομοσχέδιο που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα θα συνταχτεί σε πλήρη συμφωνία με την τρόικα.
Όσον αφορά στο νέο μισθολόγιο του δημοσίου τομέα, αυτό θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2012.
Επιπλέον, η τρόικα ζήτησε να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του 2011 ένα πλάνο διαρθρωτικών παρεμβάσεων για τη μείωση του ελλείμματος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ή 10 δισ. ευρώ μεταξύ 2012-14.
Επίσης, εξήγγειλε πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-13.Όπως είπε, δεδομένου ότι ξεκινάμε από υψηλότερη αφετηρία, το 2011 συνεχίζουμε την προσαρμογή που ισοδυναμεί σε δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου η προσαρμογή του 2011 εστιάζει στις πραγματικές αδυναμίες του συστήματος (μείωση της σπατάλη στο Δημόσιο, αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής) και στον έλεγχο των δημοσίων δαπανών.
Παράλληλα, ανέφερε ότι εκταμίευση της τρίτης δόσης θα γίνει κανονικά, ενώ εξήγησε ότι σε κάθε τρίμηνο η χώρα μας θα αξιολογείται.
Μίλησε για τους στόχους της κυβέρνησης αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ εξήγησε ότι το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί από τα 36,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009 στα 6,4 δισ. ευρώ το 2014.
Τόνισε ότι το 2010 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει γίνει ποτέ στη χώρα αλλά και σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Το 2011 συνεχίζουμε την προσαρμογή που ισοδυναμεί σε δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ» είπε.
«Η προσαρμογή του 2011 γίνεται με διαφορετικούς όρους από αυτήν του 2010. Προσπαθούμε να περάσουμε σε μία δεύτερη φάση προσαρμογής η φύση της οποίας μας εγγυάται ότι θα συνεχίσουμε την προσαρμογή και τα επόμενα χρόνια.»