Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Συγκλονιστικό το video του Ρομάν Γαβρά που λογοκρίθηκε από το Youtube

Ο Κώστας Γαβράς είναι ένας γνωστός σκηνοθέτης, με εξαιρετικές κινηματογραφικές παραγωγές, που εντυπωσίασαν τους σινεφίλ τις τελευταίες δεκαετίες.

Πολύ λιγότερο γνωστός, ωστόσο, είναι ο γιός του, ο Ρομάν Γαβράς, ο οποίος έρχεται να προκαλέσει και το ελληνικό κοινό, με μία ταινία πάνω στον ρατσισμό, το φόβο, τις ταξικές ανισότητες, τη βία.

«Notre jour viendra», τιτλοφορείται η ταινία του. «Θα έρθει η ώρα μας» σε μία πιο ελεύθερη μετάφραση. Όμως το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνον στην τελευταία αυτή παραγωγή στη μεγάλη οθόνη. Ο Ρομάν Γαβράς έχει γίνει ήδη γνωστός στον κόσμο του Διαδικτύου, με ένα video, το οποίο απαγορεύτηκε από το Youtube, πράγμα που δεν συμβαίνει συχνά. Αντίθετα συμβαίνει σπάνια

«Η λογοκρισία είναι η δωρεάν διαφήμιση από την κυβέρνηση», είχε πει ο Fellini και προφανώς είχε απόλυτο δίκιο.

Το video του Ρομάν Γαβρά έχει να κάνει με την απόλυτη βία των μηχανισμών καταστολής. Έρευνα, σύλληψη, μεταφορά, εκτέλεση. Θα μπορούσε να πει κανείς πως τέτοιες σκηνές δεν μπορούν να συμβούν σε μία Ευρώπη και σε έναν δυτικό κόσμο, όπως λειτουργεί και όπως είναι οικοδομημένος σήμερα.

Κανείς δεν πίστευε πώς η Νύχτα των Κρυστάλλων θα κατέληγε στο Άουσβιτς θα απαντούσε ο ιστορικός παρατηρητής. Άλλωστε αυτό ήταν και το αντικείμενο μελέτης στην ταινία «Το αυγό του φιδιού» του Bergman το 1977.

Κανείς ποτέ δεν περιμένει το χειρότερο και όμως συμβαίνει. Σε μία εποχή πολύπλοκη όπου η κρίση αναζωπυρώνει έχθρες ,μίση εθνικά και πάθη, μπορεί κανείς να ανατρέξει σε μία απλή και διάφανη σαν το κρύσταλλο του Μάνου Χατζιδάκι σε ανύποπτο, μάλιστα, χρόνο: «Είναι λάθος να νομίζουμε ότι περιφρουρείται η ελευθερία μας με το να καταδιώκονται άνθρωποι που δε μας μοιάζουν. Τότε θα έρθει μια δεδομένη στιγμή που εμείς δε θα μοιάζουμε με κάποιους και θα καταδιωχτούμε και θα έχουμε το παρελθόν ότι ανεχτήκαμε τις καταδιώξεις των ατόμων που δε μας μοιάζουν. Άρα και εμείς σωστά θα καταδιωχτούμε. Μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι και η αρχή, και η βάση του εθνικοσοσιαλισμού και του φασισμού. Δεν κινδυνεύουμε από αυτούς που δε μας μοιάζουν. Κινδυνεύουμε από αυτούς που μας περιφρουρούνε και καταδιώκουν αυτούς που δε μας μοιάζουν».

Ο Ρομάν Γαβράς κάτι παρόμοιο θέλει να μεταδώσει και το κάνει με έναν προκλητικό τρόπο, αντίστοιχο της προκλητικότητας, με την οποία δρα και λειτουργεί η καταστολή.

Ας μην ξεχνά κανείς την φράση που εκστόμισε ο Nicolas Sarkozy κατά την εξέγερση των νεαρών των υποβαθμισμένων προαστίων του Παρισιού, που είχε ταράξει την ησυχία της γαλλικής κοινωνίας: «Χρειάζεται ένα πιεστικό μηχάνημα Kärcher, για να καθαρίσει αυτήν την αλητεία».

Μεταξύ μιας τέτοιας φράσης και της αναβαθμισμένης καταστολής, η διαφορά αφορά απλά στην επιλογή της χρονικής στιγμής. Δηλαδή, πότε και πώς θα εφαρμοστεί. Αυτό, τουλάχιστον, θα ήθελε προφανώς να πει ο Ρομάν Γαβράς.