Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Έτοιμες να εκραγούν οι φυλακές

Δυναμικά ετοιμάζονται να επαναφέρουν στο προσκήνιο τα αιτήματά τους οι κρατούμενοι των φυλακών όλης της χώρας, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Από τη Δευτέρα ξεκινούν κινητοποιήσεις, ώστε να συγκροτηθεί η πανελλήνιας κλίμακας διαμαρτυρία με αιτήματα που αφορούν στις άθλιες συνθήκες κράτησης, την ανύπαρκτη περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης των αδειών, τη μείωση των ποινών, τους εναλλακτικούς θεσμούς έκτισης ποινών.

Οι κρατούμενοι χαρακτηρίζουν τα νομοθετικά μέτρα του περασμένου έτους ως ημίμετρα, εκτός από τη ρύθμιση για την κατάργηση της έκτισης των 4/5 της ποινής, ώστε να μπορεί ένας καταδικασμένος για αδικήματα για ναρκωτικά να τύχει των ευεργετικών μέτρων.


Οι κρατούμενοι τονίζουν ότι, δύο χρόνια μετά την ψήφιση τριών νομοσχεδίων με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι η δυναμικότητα των χώρων κράτησης ανέρχεται σε 9.700 θέσεις, την ίδια ώρα που ο συνολικός αριθμός τους αγγίζει τους 12.600. Εξ αυτών οι 7.300 είναι αλλοδαποί, οι 5.100 Έλληνες και 180 αλλοδαποί που κρατούνται προς απέλαση.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει ότι γνωρίζει τις αναμενόμενες εξελίξεις και τα αιτήματα των κρατουμένων, ωστόσο διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αυτά να γίνουν αποδεκτά.