Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Η Πιονγιάνγκ ενέτεινε χθες το πολεμικό κλίμα στην κορεατική χερσόνησο

Με ασκήσεις πυροβολικού σε απόσταση αναπνοής από τη νήσο που βομβάρδισε την περασμένη Τρίτη και με νέες απειλές για «βροχή θανάσιμων πυρών» κατά του Νότου, ενέτεινε χθες η Πιονγιάνγκ το πολεμικό κλίμα που σκιάζει την κορεατική χερσόνησο μετά το τελευταίο θερμό επεισόδιο και εν όψει των κοινών ναυτικών γυμνασίων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας που αρχίζουν αύριο στην Κίτρινη Θάλασσα.

Οι χθεσινές ασκήσεις του βορειοκορεατικού πυροβολικού έγιναν πολύ κοντά στη νοτιοκορεατική νήσο Γεονπιεόνγκ, προκαλώντας πανικό σε όσους εκ των κατοίκων έχουν αγνοήσει την έκκληση των Αρχών για την εκκένωσή της, αν και η κυβέρνηση της Σεούλ διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για επίθεση. Δεν έπεσαν πυρά σε νοτιοκορεατικό έδαφος, ανακοίνωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι ασκήσεις ωστόσο ερμηνεύτηκαν ως πρόκληση κατά του Αμερικανού διοικητή στη Νότια Κορέα, στρατηγού Γουόλτερ Σαρπ, ο οποίος περιόδευσε, χθες, στην πληγείσα νήσο για να επιθεωρήσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι βορειοκορεατικές οβίδες την Τρίτη. Ο κ. Σαρπ, όπως δήλωσαν Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, δεν άκουσε εκρήξεις από το σημείο της νήσου όπου βρισκόταν, σε άλλες περιοχές όμως οι εναπομείναντες κάτοικοι θορυβήθηκαν και έτρεξαν στα καταφύγια. Πολλά μέρη του Γεονπιεόνγκ έχουν ισοπεδωθεί και οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται τώρα σε επιφυλακή προκειμένου να αποτρέψουν λεηλασίες εις βάρος περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν υπό τον φόβο μιας νέας αιματηρής επίθεσης. Τέσσερα άτομα, όπως είναι γνωστό, σκοτώθηκαν στο θερμό επεισόδιο της Τρίτης.

Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τη θεωρία της ηγεσίας της Πιονγιάνγκ, αποτελούν συνέπεια των σχεδίων της πολεμοχαρούς Αμερικής και των βοηθών της στη νοτιοκορεατική χερσόνησο.

Οπως το έθεσε το επίσημο βορειοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, «η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο έχει φθάσει στο χείλος του πολέμου εξαιτίας των σχεδίων εκείνων των απερίσκεπτων και φιλοπόλεμων στοιχείων, που αποφάσισαν να διοργανώσουν ασκήσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας»... Σε άλλη ανακοίνωσή του, ο Βορράς κατηγόρησε τους «Αμερικανούς ιμπεριαλιστές» και τις «μαριονέτες της Νότιας Κορέας» για επιθετική τακτική που δεν θα μείνει αναπάντητη. Η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «είναι απόλυτα έτοιμη να ρίξει βροχή θανάσιμων πυρών και να ανατινάξει το προπύργιο των εχθρών εάν τολμήσουν να καταπατήσουν ξανά την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία της έστω και στο ελάχιστο». Η βορειοκορεατική ηγεσία συνηθίζει να χρησιμοποιεί αυτή τη γλώσσα στις προειδοποιήσεις της, αλλά όπως παρατήρησε το γαλλικό πρακτορείο, ουδείς γνωρίζει αν θα πάρει μέτρα για να παρεμποδίσει τις τετραήμερες ασκήσεις των Αμερικανών με τους Νοτιοκορεάτες, που αρχίζουν την αύριο στην Κίτρινη Θάλασσα. Επίσημη θέση της Πιονγιάνγκ είναι ότι οι ασκήσεις αποτελούν «πρόκληση» αν και ο αμερικανικός στρατός υπογραμμίζει ότι πρόκειται για γυμνάσια καθαρά αμυντικού χαρακτήρα και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να διασφαλίσουν «την περιφερειακή σταθερότητα μέσω μιας αποτρεπτικής δύναμης στην περιοχή». Ο Βορράς δικαιολόγησε την επίθεση της Τρίτης ως αντίποινα, έπειτα από νοτιοκορεατικές ασκήσεις, που εξελήφθησαν και αυτές ως πρόκληση... Βορειοκορεάτης αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο στρατός της Πιονγιάνγκ «στόχευσε σκοπίμως και χτύπησε την εχθρική βάση πυροβολικού, σε αντίποινα για τις νοτιοκορεατικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ, στο μεταξύ, διόρισε νέο υπουργό Αμυνας τον πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Κιμ Κουάν Τζιν. Ο έως τώρα κάτοχος του υπουργείου, Κιμ Τάε Γιονγκ, παραιτήθηκε μετά το θερμό επεισόδιο.