Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Βούλγαροι εθνικιστές διαδηλώνουν στην Σόφια με κύριο σύνθημα 'Μοισία, Θράκη, Μακεδονία΄

Ο βουλγαρικός εθνικισμός, χθες, έδωσε την τρανταχτή παρουσία του στους κεντρικούς δρόμους της Σόφιας। Οπαδοί του ακροδεξιού κόμματος ВМРО, έκαναν λαμπαδηφορία φωνάζοντας συνθήματα: «Μοισία, Θράκη, Μακεδονία», «Τα δυτικά εδάφη είναι βουλγαρικά» και στα πανό έγραφαν «Ένα έθνος δεν ταΐζει το στρατό του με δυτικές τροφές» κλπ.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη νεολαία του κόμματος ВМРО στη Σόφια. Η διαμαρτυρία στους δρόμους της βουλγαρικής πρωτεύουσας έγινε κατά της συνθήκης της Νεϊγύ του 1919. Στην πρώτη γραμμή της εκδήλωσης βρίσκονταν εκπρόσωποι της βουλγαρικής μειονότητας στη Σερβία από τις πόλεις Bosilegrad και Dimitrovgrad. Αυτοί έφεραν πανό που έγραφε «Τα Δυτικά εδάφη δεν έχουν σχέση με τη Σερβία» «Οι δυτικές περιοχές είναι βουλγαρικές!»

Οι εκατοντάδες υποστηρικτές των οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στο Εθνικό Μέγαρο και κατευθύνθηκαν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη Σερβική Πρεσβεία, η οποία φυλάσσονταν από ομάδα αστυνομικών, φωνάζοντας την επιστροφή των εδαφών στη Βουλγαρία.

Στο μεταξύ οκτώ λεωφορεία με οπαδούς του άλλου ακροδεξιού κόμματος ΑΤΑΚΑ, εμποδίστηκαν στα σύνορα με τη Σερβία από τη βουλγαρική αστυνομία και δεν τα άφησαν με περάσουν στη γειτονική χώρα. Είχαν προγραμματίσει να συμμετάσχουν στη διαδήλωση της βουλγαρικής μειονότητας στη σερβική πόλη Bosilegrad.