Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Τρόικα: Οι προκλήσεις παραμένουν. Στόχος εργασιακά, υγεία, ΔΕΚΟ, Δημόσιο

φθάσει σε κρίσιμη καμπή παρά τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη ως σήμερα, επεσήμαναν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι εκπρόσωποι της τρόικας, εξηγώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να επιστρέψει η Ελλάδα σε αυτοδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης είναι σε εξέλιξη όμως οι μέχρι σήμερα εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά θέματα προκειμένου η προσαρμογή να είναι βιώσιμη.

Αναφορικά με το θέμα της συρρίκνωσης του Δημοσίου Τομέα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τόμσεν επεσήμανε ότι ο δημόσιος τομέας είναι υπεράριθμος και πρέπει να μειωθεί, όμως η κυβέρνηση λέει ότι η συρρίκνωση θα γίνει σε εθελοντική βάση. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μείωση προσωπικού με εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.

Στο πεδίο των εργασιακών ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. Ντερούς είπε ότι χρειάζονται βελτιώσεις στην αγορά εργασίας που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία και θα αποτρέπουν την αυτόματη επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όσους δεν μετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι ελάχιστοι μισθοί δεν θα επηρεαστούν από τις επιχειρησιακές συμβάσεις, σημειώνοντας όμως ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία. Τονίστηκε ακόμη ότι πρέπει να κλείσουν ΔΕΚΟ όπου αυτό χρειάζεται.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχει με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης, τονίζοντας όμως ότι δεν συμμερίζονται όλοι οι υπουργοί τις απόψεις της τρόικας.

Όσον αφορά τις τράπεζες, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Ντένις Μπλενκ είπε ότι παρότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει υπό πίεση, τα κεφάλαια είναι επαρκή και το ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας είναι διαθέσιμο να παράσχει στήριξη εάν υπάρξει ανάγκη. Καλωσόρισε την πρωτοβουλία ιδιωτικών τραπεζών που κατάφεραν με επιτυχία να αυξήσουν την χρηματοδότησή τους και να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, και εκτίμησε ότι οι αποφάσεις του δημοσίου για το τι θα κάνει με τις συμμετοχές τους προϋποθέτουν την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ.

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τρόικας, βρίσκεται σε καλό δρόμο σε γενικές γραμμές, με όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου να πληρούνται. Όμως, οι ελεγκτές ζητούν την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στα διαρθρωτικά μέτρα αναγνωρίζοντας ότι δεν αποδίδουν περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων. "Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά θέματα προκειμένου η προσαρμογή να γίνει βιώσιμη", αναφέρει το ανακοινωθέν.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσαν, θα απαιτηθεί περαιτέρω προσαρμογή την περίοδο 2012 - 2014 η οποία θα φτάσει το 5% του ΑΕΠ (12 δισ. ευρώ περίπου), αλλά δεν θα προέλθει ούτε από αυξήσεις φόρων ούτε από μειώσεις μισθών, αλλά από δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η μείωση του ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες είναι μεγαλύτερη από τον αρχικά επιδιωκόμενο στόχο, ειπώθηκε. Η ασθενέστερη από την προβλεπόμενη είσπραξη εσόδων και η πρόσφατη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009 σημαίνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 7,5% του ΑΕΠ το 2011.

Συμφωνήθηκαν νέα μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εξάλειψη της σπατάλης από την πλευρά των δαπανών. Αυτά αφορούν ιδιαίτερα στις δαπάνες υγείας, στις δημόσιες επιχειρήσεις και τη φορολογική διοίκηση.

Ειδικά για την Υγεία επισημάνθηκε ότι απαιτείται η μείωση των δαπανών από τα 6 στα 2 δισ. ευρώ.