Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Διπλωματικά παιχνίδια "φίλων" σε βάρος της Ελλάδας

Την ώρα που η Ελλάδα συζητούσε την προμήθεια γαλλικών φρεγατών σε ανώτατο διακρατικό επίπεδο, σύμφωνα με το Wikileaks, η γαλλική κυβέρνηση, αντί να στηρίζει, υπονόμευε την ελληνική θέση στο Σκοπιανό...

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς πως είναι δυνατόν να μην έχουν εξασφαλιστεί πολιτικά ανταλλάγματα σε μια προμήθεια η οποία εμπεριέχει εμφανώς έντονο το «πολιτικό στοιχείο». Το λιγότερο που θα περιμέναμε, πάντα με βάση τη λογική, θα ήταν να έχει εξασφαλιστεί η γαλλική στήριξη στα φλέγοντα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Αντ’ αυτού, όπως προκύπτει από τα διαβαθμισμένα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τον ιστοχώρο Wikileaks, εμφανίζουν τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία να «συνωμοτεί» με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πως θα καμφθούν οι ελληνικές απαιτήσεις, για την αλλαγή των διαβατηρίων των Σκοπιανών, ώστε να μην αναφέρουν τη λέξη «Μακεδόνας».


Και αυτά στις 11 Σεπτεμβρίου του 2009, σε συνάντηση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον, με τον διπλωματικό σύμβουλο της γαλλικής προεδρίας Ζαν Νταβίντ Λεβίτ στο Παρίσι, λίγο πριν τις εκλογές στην Ελλάδα! Ο Λεβίτ μάλιστα φέρεται να διατυπώνει στη συνάντηση την αισιοδοξία του ότι «μια καινούρια ελληνική κυβέρνηση θα ήταν περισσότερο σταθερή και θα επέτρεπε μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στη διαμάχη της Ελλάδας με τα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας». Εν ολίγοις, εμμέσως στρεφόταν εναντίον της κυβέρνησης που είχε δεσμευθεί πολιτικά για την προμήθεια των FREMM!

Από ότι φαίνεται από το έγγραφο, οι Γάλλοι σε συνεργασία με το αμερικανικό State Department επιδίωκαν την απόσυρση της απειλής Γκρουέφσκι για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με τον λαό της ΠΓΔΜ να καλείται να επικυρώσει την όποια συμφωνία στην οποία θα κατέληγαν Ελλάδα και ΠΓΔΜ με τη μεσολάβηση του ξένου παράγοντα και σε αντάλλαγμα η Ελλάδα να παραιτηθεί της αξίωσης για την αλλαγή διαβατηρίων. Επί της ουσίας επρόκειτο για επανάληψη της στρατηγικής του Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος εισήγαγε στην εξίσωση των διμερών σχέσεων τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας, χωρίς να τον ενδιαφέρει η υιοθέτησή της ουσιαστικά, ώστε να δημιουργήσει διαπραγματευτικό χαρτί προς ανταλλαγή! Έτσι, αποσύροντάς τη, κάλεσε την Ελλάδα να προβεί στη δική της υποχώρηση!

Η συμπεριφορά της γαλλικής κυβέρνησης, όπως αυτή προκύπτει από το έγγραφο του Wikileaks, είναι αν μη τι άλλο «μη φιλική», αφού να υπενθυμίσουμε τα πρωτοσέλιδα της εποχής τα οποία αναφέρονταν σε «Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία»...


Προς γνώση και συμμόρφωση...