Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ερχονται συγχωνεύσεις, λουκέτα στα νοσοκομεία

Ακόμη και με κλείσιμο απειλούνται τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία δεν θα περάσουν τη «βάση»! Οπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, τους πρώτους μήνες του 2011 θα αξιολογηθούν όλες οι μονάδες υγείας του ΕΣΥ με βάση τις υπηρεσίες που παρέχουν, την πληρότητα που παρουσιάζουν ακόμη και τη γεωγραφική περιοχή που καλύπτουν και τον πληθυσμό που εξυπηρετούν.

«Υπάρχουν μονάδες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, ενώ απευθυνόμενος στους προέδρους των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών της χώρας -με τους οποίους είχε συνάντηση εργασίας- διερωτήθηκε: «Αυτές οι μονάδες δεν θα πρέπει να αξιολογηθούν;».

Η απόφαση πάντως για το κλείσιμο νοσοκομείων, κατάργηση κλινικών και τμημάτων στο ΕΣΥ αλλά και μετατροπή νοσοκομείων σε ειδικά νοσηλευτικά ιδρύματα θα ληφθεί σε συνδυασμό και με τον υγειονομικό χάρτη. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για το υπουργείο Υγείας, το οποίο αν και έχει ανακοινωθεί αρκετές φορές, μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Χάρτης
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Λοβέρδο, η κατάρτιση του υγειονομικού χάρτη της χώρας είναι προαπαιτούμενο της πολιτικής των συγχωνεύσεων νοσοκομείων. Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Flash, ο υπουργός υποστήριξε ότι «στα νοσοκομεία, όπου οι συγχωνεύσεις θα ήταν μια πολιτική, προαπαιτούμενο αυτής της πολιτικής είναι η κατάρτιση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, για να είσαι στρατηγικός, να μην κάνεις μια συγχώνευση επειδή έπεσε στα μάτια σου. Δηλαδή βρέθηκε μπροστά σου κι αυτός που βρέθηκε μπροστά σου, αυτός είναι που στοχεύεις».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν μπορώ μέχρι τον Απρίλιο να μιλήσω για συγχωνεύσεις διότι ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, που κακώς δεν έχει ακόμα προετοιμαστεί και είναι άλλη μια υποχρέωσή μου, δε διστάζω να σας το πω αυτό, δεν είναι έτοιμος και έπρεπε να είναι. Πριν πόσο καιρό; Πριν είκοσι χρόνια». Ειδικά για τα Κέντρα Υγείας ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κλείσουν.

Οπως δήλωσε, «είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε μικρογραφία στην Ελλάδα και αλίμονο αν καταργήσεις κέντρα υγείας. Οτι κέντρο υγείας καταργείς φορτώνεις τον κόσμο στη δευτεροβάθμια υγεία, στα νοσοκομεία τα οποία δεν αντέχουν ειδικά στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων του κέντρου». Αντίθετα, σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, «θα προστεθούν σε αυτά τα κέντρα υγείας τα περιφερειακά ιατρεία του ΙΚΑ με τη συγχώνευση που θα γίνει μέσα στο 2011».