Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

«Κλειδώνει» το πακέτο στήριξης της Ιρλανδίας

Μια ανάσα από τη λήψη οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η Ιρλανδία, η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα -μετά την Ελλάδα- που προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάνει συνολικά τα περίπου 85 δισ. ευρώ, αναμένεται να ανακοινωθούν την Κυριακή.

Σύμφωνα με πηγή από το Παρίσι, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συνεδριάσουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν για το σχέδιο βοήθειας.

«Αυτές οι συναντήσεις, γύρω από ένα τραπέζι, των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup ζητήθηκαν από την Κριστίν Λαγκάρντ», την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, καθώς αρχικά είχε συμφωνηθεί μία απλή τηλεδιάσκεψη, ανέφερε η ίδια πηγή.

«Τσουχτερό» το επιτόκιο

Αίσθηση έχουν προκαλέσει πάντως οι εκτιμήσεις αναφορικά με το επιτόκιο των δανείων, το οποίο ενδέχεται να είναι «τσουχτερό».

Σύμφωνα με το ιρλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, το επιτόκιο για την οικονομική βοήθεια που διαπραγματεύεται η Ιρλανδία με το ΔΝΤ την ΕΕ και την ΕΚΤ είναι πιθανόν να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 7%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των αναμενόμενων.

«Το 6,7% δείχνει να είναι το μέσο επιτόκιο που ορίζουν. Είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμενε ο κόσμος», ανέφερε ανταποκριτής του RTE. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες άλλες πηγές είπαν ότι το επιτόκιο θα είναι 6,4%.

Οι Irish Times αναφέρουν, από την πλευρά τους, ότι το μέσο ετήσιο επιτόκιο θα «κλείσει» τελικά στα επίπεδα του 5,5%.

Τα δάνεια θα εξοφληθούν σε εννέα χρόνια, αναφέρει το RTE.

Αμεση ήταν η αντίδραση του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του «Fine Gael», το οποίο ανακοίνωσε ότι οποιοδήποτε επιτόκιο ξεπερνάει το 6% δεν είναι αποδεκτό. «Αν αυτό είναι το επιτόκιο, είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Λέο Βάραντκαρ στο RTE. «Είναι υψηλότερο από το επιτόκιο του ΔΝΤ, είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι Έλληνες», υπογράμμισε.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν σχολιάσει την είδηση αυτή αξιωματούχοι του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών.

Διαδηλώσεις στο Δουβλίνο

Σχεδόν 50.000 Ιρλανδοί διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους του Δουβλίνου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να στραφεί για βοήθεια στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

Τη διαδήλωση οργάνωσε η ICTU, η πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα.