Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Μείωση έως 25% των εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες

Εως και 25% θα μειωθούν, σταδιακά μέχρι το 2013, οι ασφαλιστικές εισφορές για τους συνεπείς στις πληρωμές προς τα Ταμεία εργοδότες, αλλά και για τους εργαζόμενους. Τη σταδιακή μείωση των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων (που φτάνουν στο 45% - 50% του ακαθάριστου μισθού σήμερα, προανήγγειλαν χθες η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist για τις συντάξεις και την κοινωνική ασφάλιση.

«Με δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι από τις υψηλότερες που υπάρχουν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σχεδιάζουμε τη μείωσή τους για τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και εντάσσονται σε ένα νέο λειτουργικό πλαίσιο με το οποίο διασφαλίζεται διαφάνεια και αποτελεσματικότητα», δήλωσαν η Λ. Κατσέλη και ο Γ. Κουτρουμάνης εκτιμώντας ότι «οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων μπορούν κάτω από τις προϋποθέσεις αυτές να μειωθούν κατά 25% μέχρι το 2013, χωρίς κανένα κίνδυνο για τα οικονομικά των Ταμείων».

Mηχανογράφηση
Το όλο σχέδιο θα αναπτυχθεί παράλληλα με την πλήρη μηχανογράφηση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τη λειτουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας μεταξύ ΙΚΑ, ΟΑΕΔ και ΣΕΠΕ που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις και τους ελέγχους για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τη περιστολή της εισφοροδιαφυγής».

Η πρώτη μείωση εισφορών (έκπτωση 10%) θα γίνει, όπως αποκάλυψε χθες η «Η», από 1ης Ιουλίου του 2011 και θα αφορά όσες επιχειρήσεις θελήσουν να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της εργασίας και της ασφάλισης καθιερώνοντας «κάρτα εργασίας» για το προσωπικό τους (οι εργαζόμενοι θα «χτυπούν» την κάρτα κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρησή τους και τα στοιχεία για τις ώρες εργασίας και τις αμοιβές τους θα περνούν αυτόματα σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ).

Υπέρ της μείωσης των εισφορών για τους συνεπείς τάχθηκαν, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, και οι διοικητές του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος και του ΟΑΕΕ Γερ. Βουδούρης. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, ο Γερ. Βουδούρης προανήγγειλε τριετές πάγωμα των εισφορών και διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των ρυθμισμένων οφειλών.

«Τέθηκαν οι βάσεις ενός βιώσιμου συστήματος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της δαπάνης από τώρα και μέχρι το 2060, από το 24% του ΑΕΠ, στο περίπου 15,5% και να μην ξεπεράσει η αύξηση από το σημερινό 13%, το 2,5% του ΑΕΠ», επισήμανε ο Γ. Κουτρουμάνης.

Μέτρα
Ο αναπληρωτής υπουργός επαναβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης (που προβλέπει και το Μνημόνιο) για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ που χορηγούν τα ελλειμματικά ταμεία, αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών και το διαχωρισμό, από τις αρχές του 2011, των κλάδων υγείας από τους κλάδους σύνταξης και τη δημιουργία του ενιαίου οργανισμού παροχών υγείας.

Οι στόχοι που τίθενται είναι να μπορούν να διαπραγματευτούν τα Ταμεία αποτελεσματικά για την αγορά υπηρεσιών υγείας, επιτυγχάνοντας μείωση της δαπάνης και να δημιουργηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο παροχών για όλους τους πολίτες με ενιαίους κανόνες και δομές.

Μειώθηκαν 20% οι δαπάνες

Μόλις κατά 2,5% ήταν η άνοδος των εσόδων από τις εισφορές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός, με τη λήψη των μέτρων, υπάρχει μείωση για πρώτη φορά, τα τελευταία 20 χρόνια των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης κατά 850 εκατ. ευρώ (ποσοστό περίπου 10%) και μείωση του λειτουργικού κόστους κατά περίπου 15%. Τα έσοδα από εισφορές παρά την αύξηση της ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2,5% (και αυτό οφείλεται κυρίως στην είσπραξη παλαιότερων οφειλών). Για το 2011, ο προϋπολογισμός προβλέπει παραπέρα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και γενικότερα της δαπάνης για περίθαλψη κατά 1,4 δισ. ευρώ και αύξηση των εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Ο Γ. Κουτρουμάνης παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το ασφαλιστικό, παραμένει μία δύσκολη... εξίσωση «με πολλές παραμέτρους και σε βάθος χρόνου με πολλούς αγνώστους» και προέβλεψε ότι με την ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης θα υπάρξουν ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα. Την αλληλεξάρτηση του Ασφαλιστικού και της πορείας της οικονομίας υπογράμμισε και η Λ. Κατσέλη.