Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ερχεται «λουκέτο» σε 1.000 πρατήρια το 2011

Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στην αγορά καυσίμων και για το 2011 προβλέπει ο Σύνδεσμος Εμπορίας Πετρελαιοειδών, καθώς εκτιμάται ότι άλλα 1.000 πρατήρια μπορεί να κλείσουν τον επόμενο χρόνο, πέρα από τα περίπου 1.000 πρατήρια που έκλεισαν φέτος.

Παράλληλα οι περισσότερες από τις εταιρείες εμπορίας βλέπουν ότι η φετινή χρήση θα κλείσει στο κόκκινο και ανησυχούν για περαιτέρω επιδείνωση, αφού η κατανάλωση έχει μειωθεί 12% και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι περισσότερες από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από τους πελάτες - πρατηριούχους θα μετατραπούν σε επισφάλειες.

Τα μεικτό περιθώριο, δηλαδή το περιθώριο εταιρειών και πρατηρίων, μειώθηκε δραματικά το 2010, από 9,2% στις 5 Φεβρουαρίου, πριν την πρώτη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στο 5% στις 10 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χριστογιάννης σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, απευθύνοντας και ένα μήνυμα στον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει από τις εταιρείες να συμπιέσουν τα περιθώριά τους, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.