Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Τα 2 εκ. ευρώ αγγίζουν οι ζημιές στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στις Σέρρες

Τα 2 εκ. ευρώ αγγίζει το ύψος των καταστροφών που προκάλεσε η πυρκαγιά στο νότιο τμήμα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου. σύμφωνα με εκτιμήσεις του μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγου.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, τις επόμενες μέρες προτίθεται να συγκαλέσει σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των φορέων του νομού, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να αποφασίσουν από κοινού τα επόμενα βήματα με στόχο την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στο ιστορικό μοναστήρι.
Με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο μητροπολίτης Σερρών, αναφέρθηκε στο μέγεθος της καταστροφής, αλλά ταυτόχρονα στάθηκε στο γεγονός πως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αφού στο υπόγειο κάτω από το αρχονταρίκι της μονής, που καταστράφηκε ολοσχερώς, υπήρχαν φιάλες υγραερίου και η δεξαμενή πετρελαίου που ήταν γεμάτη. Ο ίδιος ευχαρίστησε όσους υπερέβαλλαν εαυτούς.
Την Τρίτη, ο νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντινομάρχη Υποδομών κ. Ευστάθιο Πασχαλιά, μετέβη στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου.
Παρουσία του μητροπολίτη Σερρών Θεολόγου ενημερώθηκε για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που υπέστη το μοναστήρι από την πυρκαγιά, παρακολούθησε τις προσπάθειες που γίνονται από τους άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του στρατού και δεσμεύθηκε πως η Ν.Α θα αναλάβει τη διαμόρφωση μίας ράμπας καθόδου στο χώρο που υπέστη φθορά, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε ευέλικτα μηχανήματα που θα αναλάβουν την απομάκρυνση των κατεστραμμένων τμημάτων και σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορεί να αξιολογηθεί η κατάσταση.
Τέλος, ο νομάρχης κάλεσε σε σύσκεψη την Τετάρτη (15/12) όλους τους εμπλεκομένους προκειμένου να συζητήσουν τις μετέπειτα ενέργειές τους.

Επιστολή της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής
Η ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ.

Τη Δευτέρα, 13η Δεκεμβρίου 2010, κανείς από την αδελφότητά μας δεν υποπτευόταν τη λαίλαπα που θα ξεσπούσε, προκαλώντας μια βαθιά πληγή στην ευλογημένη και ειρηνική ζωή μας.
Ήταν περίπου 4:30μ.μ.,όταν στη νότια πτέρυγα του μοναστικού συγκροτήματος η αδελφότητα της Μονής διαπίστωσε εστία φωτιάς στην ξύλινη στέγη της οροφής. Σπεύσαμε άμεσα εκδαπανώντας μέχρι και την τελευταία δυνατότητά μας για την κατάσβεσή της. Με κίνδυνο της ζωής μας διασώσαμε ό,τι πιο πολύτιμο είχαμε μέχρι τότε διατηρήσει στο τμήμα αυτό σα μια ιερά παρακαταθήκη. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την έξοδο των τελευταίων μοναζουσών μέσα από τις φλόγες, όλο το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα βρισκόταν παραδομένο στη φωτιά. Το αντίκρυσμα του συμβάντος μόνο κόλαση θύμιζε στις ψυχές μας. Με πόνο ψυχής ικετεύαμε τον Τίμιο Πρόδρομο να σκεπάσει τη Μονή του από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος με τις αρχές του τόπου κατέφθασαν δυναμικά εκδηλώνοντας τη συμπαράσταση τους και δρομολογήθηκαν οι πρώτες άμεσες προτεραιότητες. Οι προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας από τις απογευματινές ώρες συνεχίστηκαν με ένταση και επιμονή όλο το 24ώρο και με διαρκή παρακολούθηση τις επόμενες μέρες, ενώ συγκινητική ήταν η συμμετοχή του στρατού και πολλών εθελοντών στη δοκιμασία αυτή που περνούσε και περνά η Μοναστική αδελφότητα.

Η παλαιότητα του κτιρίου επιτάχυνε τη φωτιά, ώστε πολύ γρήγορα μία έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων να καλύπτεται από στάχτη και ερείπια, που ακόμη αναδίνουν κάπνα από αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή. Οι χώροι στους οποίους ζούσαμε και διακονούσαμε ήταν καρπός μιας άοκνης προσπάθειας αγωνίας, κόπου και υπέρμετρης θυσίας 25 ετών, για να μπορέσει η Μοναστική αδελφότητα να ανασυγκροτηθεί. Το αρχονταρίκι, ο ξενώνας, η τράπεζα, το μαγειρείο, αποθηκευτικοί χώροι έχουν αποτεφρωθεί, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης και λειτουργίας σε κάποια άλλη πτέρυγα της Μονής.

Με ακράδαντη πίστη στην προστασία του Θεού του Τιμίου Προδρόμου και των Κτητόρων της προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στα φιλεύσπλαχνα αισθήματα του ανά την υφήλιον Ελληνικού λαού, όλων των προσκυνητών και επιστημόνων που επισκέπτονταν με ιστορικό ζήλο, ενδιαφέρον και σεβασμό το βυζαντινό αυτό Μνημείο από όλα τα μέρη της γης.

Ικετεύουμε και εκλιπαρούμε την αγάπη και τη συμπαράσταση όλων σας να ενισχυθεί η αδελφότητα στον τωρινό και στον προκείμενο αγώνα της με την κατά το δυνατόν οικονομική σας συμβολή για την άμεση ανασυγκρότηση της Μονής, την ομαλή λειτουργία της και την αέναη, όπως πάντα, προσφορά της στο συνάνθρωπο, ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Με διάπυρες ευχές και ευγνωμοσύνη

Ἡ Καθηγουμένη Φεβρωνία Μοναχή
μετά τῆς ἐν Χριστῷ συνοδείας αὐτῆς.

Για οικονομική βοήθεια του μοναστηριού Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος Σερρών, μπορείτε να καταθέσετε στους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:
ALPHA-BANK
Αρ.Λογ:571-002101-076305
ΙΒΑΝ: GR6001405710571002101076305

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:
Αρ.Λογ:5257-035802-567
ΙΒΑΝ: GR7401722570005257035802567

Σας ευχαριστούμε για την συμπαράσταση,
Αδελφότητα Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών