Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Σε «ενεργειακό» κλοιό ακρίβειας νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Με σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ που φθάνουν στο 11,1% για τις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις ξεκινά το 2011, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το ποσοστό της αύξησης περιλαμβάνει και τη σχεδιαζόμενη αναπροσαρμογή του τέλους υπέρ ΑΠΕ σε περίπου 2 ευρώ/ Mwh από 30 λεπτά/ Mwh .

Οι νέοι λογαριασμοί, που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, περιέχουν αυξήσεις για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών, καθώς και για τους αγρότες και τις βιομηχανίες, εκτός από βιοτεχνίες στη χαμηλή τάση και αντίστροφα μειώσεις για τις πολύ μεγάλες οικιακές καταναλώσεις, τους εμπορικούς πελάτες και ορισμένους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Κατανάλωση
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ΦΠΑ στο 13%, για τους οικιακούς καταναλωτές, οι πρώτες 800 Kwh/τετράμηνο επιβαρύνονται κατά 11,1% και από εκεί και πάνω για κατανάλωση από 801 ως 1.000 Kwh/τετράμηνο η αύξηση θα φθάσει στο 3,1%, από 1.001 ως 1.600 Kwh/τετράμηνο στο 2,7%, από 1.601 ως 2.000Kwh/τετράμηνο στο 1,4%, από 2.001 ως 3.000 KWh στο 2,2% και πάνω από τις 3.000 Κwh/τετράμηνο θα μειωθεί κατά 8,5%.
Σε «ενεργειακό» κλοιό ακρίβειας νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα, με μειώσεις από 28,7% ως 20,7% ανάλογα με την κατηγορία. Το μέτρο αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, άτομα με αναπηρία κ.λπ., ενώ για τους πολύτεκνους προβλέπεται μείωση 0,2%.

Μέση τάση
Στους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη μέση τάση, τα αγροτικά τιμολόγια αυξάνονται κατά 8%, τα βιομηχανικά από 5,3% ως 8%, ενώ τα εμπορικά τιμολόγια μειώνονται κατά 6,7% και κατά 9,2% ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς καταναλωτές στη χαμηλή τάση, προβλέπεται μείωση στα εμπορικά τιμολόγια κατά 17,3%, 5,8% και 3,2% ανάλογα με την κατηγορία, στο βιομηχανικό Γ 228 αύξηση 6,9% και στα υπόλοιπα βιομηχανικά της κατηγορίας αυτής μείωση από 4,7% ως 12,7%.

Μείωση κατά 3% προβλέπεται στα τιμολόγια για τις πλατείες και το φωτισμό των δρόμων, ενώ αύξηση κατά 6,1% προβλέπεται για τους αγρότες στη χαμηλή τάση.

Τα τιμολόγια των μεγάλων βιομηχανιών στην υψηλή τάση δεν περιλαμβάνονται, καθώς έχουν απελευθερωθεί. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πάντως, έχει αποφασιστεί η μείωση του τέλους υπέρ ΑΠΕ από 5,57 ευρώ/Mwh γύρω στο 1 ευρώ/Mwh, προκειμένου να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, που είχε επιβαρυνθεί δραματικά το Μάιο από τη μεγάλη αύξηση του τέλους από τα 30 λεπτά/MWh στα 5,57 ευρώ/MWh.

ΑΠΕ
Για τους οικιακούς καταναλωτές η αύξηση του τέλους υπέρ ΑΠΕ στα 5,57 ευρώ/ Mwh επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το 2011. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι τελικώς η αύξηση θα περιοριστεί στα 2 ευρώ/ Mwh.

Εντός των επομένων ημερών η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει αναλυτικά τιμολόγια με τις χρεώσεις/ Kwh, ενώ για πρώτη φορά στους λογαριασμούς θα γίνεται ξεχωριστή αναφορά στις χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου.

Tέλος, με ανακοίνωσή του ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιχάλης Γιαννάκης τονίζει ότι οι επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ επιβαρύνουν δυσανάλογα τις ευπαθείς ομάδες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.