Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η φτώχεια απειλεί τους μισούς ηλικιωμένους Αμερικανούς

Κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας θα ζήσουν για τουλάχιστον έναν χρόνο οι μισοί ηλικιωμένοι Αμερικανοί, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία υποδεικνύει την τεράστια ψαλίδα που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στους μαύρους και λευκούς Αμερικανούς της τρίτης ηλικίας.

Σύμφωνα με τον Μαρκ Ρ. Ράνκ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σαν Λούις, τα αποτελέσματα της έρευνας καταρρίπτουν την άποψη που επικρατεί σχετικά με την οικονομική άνεση των ηλικιωμένων Αμερικανών.

«Έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα των ηλικιωμένων που τα βγάζουν άνετα πέρα» τονίζει ο καθηγητής, ο οποίος εξηγεί ότι τα πορίσματα των ερευνών για τα τελευταία 35 έτη ανατρέπουν τις παγιωμένες αυτές εντυπώσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μαύροι ηλικιωμένοι έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες από τους λευκούς να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς η έρευνα υποδεικνύει αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή του 64,6% των μαύρων Αμερικανών έναντι του 32,75% που ισχύει για τους λευκούς ηλικιωμένους Αμερικανούς.

Στο σύνολο των ηλικιωμένων Αμερικανών, το 58% ηλικίας 60-84 ετών δεν έχουν αρκετά ρευστά διαθέσιμα για να αντεπεξέλθουν στα έκτακτα μέτρα έξοδα ή τη μείωση των αποδοχών τους. «Δεδομένων των σημερινών δημογραφικών και οικονομικών τάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απειλή της φτώχειας κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εξαλειφθεί τα επόμενα χρόνια», σημειώνει η έρευνα.