Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ξεπέρασαν τους 800 οι νεκροί Αφγανοί στρατιώτες

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας σήμερα Πέμπτη από την οποία τραυματίστηκαν επίσης πέντε άμαχοι στην Κουντούζ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

«Περίπου στις 08:00 [05:30 ώρα Ελλάδας] ένας άνδρας που φορούσε ένα γιλέκο στο οποίο είχε κρύψει έναν εκρηκτικό μηχανισμό μπήκε σε ένα σημείο ελέγχου στο κέντρο της πόλης της Κουντούζ», δήλωσε ο αξιωματούχος της επαρχιακής διοίκησης Μαχμπουμπουλάχ Μαχμπούμπ.

«Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και πέντε άμαχοι τραυματίστηκαν», πρόσθεσε.

Την τελευταία εβδομάδα, τουλάχιστον οκτώ Αφγανοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί στην Κουντούζ σε μάχες ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας και αντάρτες.

Ο αριθμός των Αφγανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 2010 έως σήμερα έφθασε τους 806 -είναι ο υψηλότερος από κάθε άλλη χρονιά μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001, δήλωσε χθες Τετάρτη εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων της χώρας.

«Συνολικά 805 στρατιώτες του Αφγανικού Εθνικού Στρατού έγιναν μάρτυρες το 2010», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ζαχίρ Αζίμι. Εξ αυτών 43 σκοτώθηκαν το Νοέμβριο και 63 εντός Δεκεμβρίου.

Ο απολογισμός είναι αυξημένος κατά 25% και πλέον σε σύγκριση με το 2009, όταν είχαν σκοτωθεί 632 στρατιώτες, είπε άλλος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. Η εφετινή χρονιά είναι η αιματηρότερη και για τις ξένες δυνάμεις, με πάνω από 700 στρατιώτες της ξένης δύναμης υπό το NATO να βρίσκουν το θάνατο, και για τους αμάχους -με 2.400 νεκρούς.

Πέντε άμαχοι, τρεις γυναίκες και δύο παιδιά, και επτά εξτρεμιστές σκοτώθηκαν σε σύγκρουση στρατιωτών με μαχητές των Ταλιμπάν στην περιοχή Σανγκίν της επαρχίας Χελμάντ την Τρίτη, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι αρχές. Το NATO ερευνά το περιστατικό.

Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων εξ αιτίας ενεργειών των ξένων δυνάμεων είναι ένα ζήτημα που προκαλεί όλο και μεγαλύτερες εντάσεις και αντιδράσεις στο Αφγανιστάν και αφορμή συχνών προστριβών ανάμεσα σε Αμερικανούς αξιωματούχους και τον πρόεδρο Χάμιντ Καρζάι.