Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Εφοδοι του ΣΔΟΕ με laptop στις επιχειρήσεις

Εφόδους στις επιχειρήσεις με τα laptop ανά χείρας ξεκίνησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Το Elenxis το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που καθιερώνει τους online φορολογικούς ελέγχους τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή από την περασμένη Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου.

Τριάντα ελεγκτές του ΣΔΟΕ εξοπλισμένοι με φορητούς υπολογιστές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας και φορητούς εκτυπωτές άρχισαν να επισκέπτονται τις μεγάλες επιχειρήσεις και να διενεργούν προληπτικούς ελέγχους με τη χρήση του νέου συστήματος.

ΔΕΚΑ ΕΛΕΓΧΟΙ
Καθημερινά θα γίνονται 10 έλεγχοι κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις από δύο ελεγκτικά συνεργεία που έχουν εκπαιδευτεί στο Elenxis. Το πρώτο συνεργείο θα διενεργεί ελέγχους τις πρωινές ώρες και το δεύτερο τις απογευματινές. Κάθε συνεργείο θα αποτελείται από τρεις ελεγκτές, ενώ δύο ακόμη υπάλληλοι που θα βρίσκονται στα γραφεία του ΣΔΟΕ θα παρέχουν τεχνική υποστήριξη κατά τη διενέργεια των ελέγχων.

Με το Elenxis oι ελεγκτές θα πηγαίνουν «διαβασμένοι» στις επιχειρήσεις, αφού μέσω των laptop θα αντλούν όλα τα στοιχεία και τις απαραίτητες πληροφορίες για το προφίλ της ελεγχόμενης εταιρείας. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές πριν ξεκινήσει τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου θα γνωρίζουν αν η ελεγχόμενη επιχείρηση έχει μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, έχει διαπράξει στο παρελθόν φορολογικές παραβάσεις, έχει χρησιμοποιήσει πλαστά ή εικονικά τιμολόγια ή έχει δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων.

Παράλληλα θα αντλούν πληροφορίες για τα οικονομικά αποτελέσματα (ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, κέρδη κ.λπ.), για απόδοση φόρων (ΦΠΑ, παρακρατούμενων κ.λπ.), υποβολή δηλώσεων, συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών κ.τ.λ.

Το Elenxis υποστηρίζει το σύνολο του ελεγκτικού έργου, από την αρχική στόχευση υποθέσεων ελέγχου, ως και την υποστήριξη του ελεγκτή κατά τη διενέργεια του ελέγχου στην επιχείρηση και αναβαθμίζει ριζικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των φοροελεγκτικών υπηρεσιών. Το σύστημα συγκεντρώνει τις πληροφορίες και τα δεδομένα από τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, που υποστηρίζει η ΓΓΠΣ, καθώς και τα δεδομένα άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και τα επεξεργάζεται με σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης κινδύνου, προκειμένου να αναδεικνύονται και διεκπεραιώνονται στοχευμένες υποθέσεις ελέγχου.

Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου ο ελεγκτής θα καταχωρίζει στο φορητό υπολογιστή του τα ευρήματα των ελεγκτικών επαληθεύσεων και θα τα στέλνει αυτομάτως στο ΣΔΟΕ και κατόπιν στη ΓΓΠΣ για περαιτέρω επεξεργασία και διασταυρώσεις. Tα πρώτα αποτελέσματα ικανοποίησαν το οικονομικό επιτελείο ως προς την αυτοματοποίηση και ακρίβεια της ελεγκτικής διαδικασίας, ως προς τα ευρήματα και ως προς τη φιλικότητα και ευχρηστία του συστήματος. Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η θετική αντίδραση των ελεγχόμενων στο νέο τρόπο ελέγχου. Κύριος στόχος του συστήματος Elenxis είναι η επιτάχυνση του ελεγκτικού έργου, η αύξηση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας των ελέγχων, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης πολίτη - κράτους.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η πιλοτική λειτουργία του συστήματος Elenxis συνεχίζεται με επιλογή νέων στοχευμένων υποθέσεων ελέγχου. Παράλληλα με το ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του νέου συστήματος και για τις φορο-ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με την επιλογή στοχευμένων υποθέσεων ελέγχου από τρεις μεγάλες ΔΟΥ (ΦΑΕΕ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά και Ε΄ ΔΟΥ Αθηνών). Θα ακολουθήσει η λειτουργία του στις τελωνειακές ελεγκτικές υπηρεσίες και στην Οικονομική Επιθεώρηση. Από την 1η Μαΐου του 2011 όλοι οι έλεγχοι θα γίνονται μέσω του Elenxis.