Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Τέλη κυκλοφορίας ΙΧ: Καμιά παράταση λόγω... απόσυρσης

Συνεχίστηκε και χθες η ταλαιπωρία και οι ουρές στις εφορίες καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει την ειδοποίηση για τα Τέλη Κυκλοφορίας και σπεύδουν να προμηθευτούν το ειδικό σήμα από τις ΔΟΥ. Το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμιά αναβολή πέραν της 31ης Δεκεμβρίου του 2010 καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα ελλείμματα στα δημοσιονομικά έσοδα.

Ο λόγος είναι ότι έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2011 και αν δοθεί παράταση κανείς από όσους επιθυμούν να αποσύρουν το όχημά τους δεν θα προμηθεύονταν το σήμα γλιτώνοντας κάποιες εκατοντάδες ευρώ τα οποία όμως θα έλειπαν από τα κρατικά ταμεία.

Συνεπώς για πρώτη φορά αναμένεται να μην δοθεί καμία απολύτως παράταση καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θα αποσυρθούν τουλάχιστον 100.000 παλαιά Ι.Χ., επομένως η ζημιά στα δημοσιονομικά έσοδα θα ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ! Αν τελικά δοθεί παράταση τότε στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως θα καθυστερήσει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα ορίζει τις ακριβείς διαδικασίες απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων ώστε να αναγκαστούν όσοι επιθυμούν να αποσύρουν το Ι.Χ. τους να καταβάλουν τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2011.

Μειωμένο τέλος
Βάσει του νόμου για να αποσύρει κάποιος το παλιό του όχημα και να έχει αποκομίσει το μειωμένο Τέλος Ταξινόμησης στο νέο του Ι.Χ. θα πρέπει να έχει καταβάλλει τα Τέλη Κυκλοφορίας του έτους που παραδίδει το όχημά του σε κάποιο κέντρο ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ...

Πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε η εκτύπωση και η αποστολή όλων των ειδοποιητηρίων τελών κυκλοφορίας του 2011. Συνολικά, από τις 2 Νοεμβρίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, εκτυπώθηκαν και έχουν αποσταλεί 6.877.296 ειδοποιητήρια.