Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Αστυνομικοί διακινούσαν ναρκωτικά στη φυλακή

Από αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους έως γιατρούς, δικηγόρους, νοσηλεύτριες και καθαρίστριες περιλαμβάνει η ομάδα των «69» που δρούσε τους τελευταίους μήνες στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας με αντικείμενο «εργασίας» την εμπορία ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων.

Την πολυμελή σπείρα εξάρθρωσε μετά από πολύμηνη παρακολούθηση η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στην οποία ρόλο έπαιξε και ο «σούπερ» κοριός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ενδεικτικό του μεγέθους και της έκτασης του κυκλώματος είναι ότι οι αστυνομικοί χρειάστηκαν περισσότερες από 3.900 σελίδες για να περιγράψουν τη δράση των 69 εμπλεκομένων ενός κυκλώματος που είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του από την Αλικαρνασσό έως την Κέρκυρα.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία ενός 35χρονου κρατούμενου στις φυλακές Κέρκυρας, στην οποία περιέγραφε τη μεθοδολογία και τους τρόπους εισαγωγής τόσο ναρκωτικών όσο και κινητών τηλεφώνων στο Μεταγωγών και τις διάφορες Φυλακές. Ο 35χρονος υπέδειξε, μάλιστα, στους αστυνομικούς ως εγκέφαλο του κυκλώματος έναν Αλβανό κρατούμενο στη Λάρισα.

Επίκεντρο του κυκλώματος αποτέλεσε το Τμήμα Μεταγωγών, στο οποίο οι εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έδιναν ποσότητες 100 ή 200 γραμμαρίων ναρκωτικών σε κρατούμενους για να τα καταπιούν και έτσι να μην γίνει αντιληπτή η διακίνηση.

Τα 69 μέλη του κυκλώματος είναι:

* 61 ιδιώτες, εκ των οποίων οι 20 κρατούμενοι
* Ένας υπό απόταξη αστυνομικός που υπηρέτησε στη Διεύθυνση Μεταγωγών
* 3 σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Τμήματος Ψυχιατρείου των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού
* ένας ιδιώτης γιατρός – Ψυχίατρος
* ένας δικηγόρος
* μια νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας
* μια καθαρίστρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών Αθηνών

Ο υπό απόταξη αστυνομικός είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω στις 29 Οκτωβρίου για διακίνηση ναρκωτικής ουσίας σε ναρκομανή κρατούμενο στα Κρατητήρια του Μεταγωγών Αθηνών και για το λόγο αυτό κρατείται στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Τα πλοκάμια του κυκλώματος είχαν απλωθεί στα Σωφρονιστικά Καταστήματα του Κορυδαλλού, της Λάρισας, των Τρικάλων, του Δομοκού, του Μαλανδρίνου, της Κέρκυρας, της Αλικαρνασσού και της Πάτρας.

Τα μέλη τα σπείρας ήταν, μάλιστα, τόσο οργανωμένα, ώστε είχαν συστήσει κοινό ταμείο αποταμίευσης και διαχείρισης των εσόδων ενώ όπως προέκυψε από την απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικών συνομιλιών χρησιμοποιούσαν συνθηματικά στις μεταξύ τους επαφές και συνομιλίες.

Η πολυσέλιδη δικογραφία υπεβλήθη την Τρίτη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.