Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Έρχονται 20.000 νέα λουκέτα

«Φάτε μάτια ψάρια...» είναι η φράση που αποτυπώνει το κλίμα που επικράτησε στην αγορά την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα.

Παρά τα ανοικτά καταστήματα και τις πολλές χιλιάδες πολιτών που κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους και τα εμπορικά κέντρα, η κατανάλωση παρουσίασε κάθετη πτώση και παρέμεινε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Τα στοιχεία που δίνουν οι οργανώσεις του εμπορικού κόσμου είναι συγκλονιστικά. Πάνω από 3 δισ. ευρώ θα λείψουν από την φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά, σε σύγκριση με την περσινή, η οποία ήταν, επίσης, εξαιρετικά χαμηλή, αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Το 1,5 δισ. θα λείψει από την περικοπή των χριστουγεννιάτικων δώρων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, από την αύξηση των ανέργων κατά 172.000 για το 2010, στοιχείο που ισοδυναμεί με μία απώλεια εισοδήματος της τάξεως των 190 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 1,5 δισ. θα λείψει λόγω των αυξήσεων της φορολογίας, των έκτακτων εισφορών και του ΦΠΑ, που έχουν συρρικνώσει το βαλάντιο των καταναλωτών.

Η περικοπή του 13ου μισθού στους συνταξιούχους του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, θα μειώσει κατά περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα αυτών των κατηγοριών, ενώ πολύ μεγαλύτερη θα είναι η απώλεια από την μη χορήγηση του δώρου των δημοσίων υπάλληλων και των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.