Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Τουρκική φρεγάτα στο Σούνιο

Μια άλλη διάσταση στην... ελληνοτουρκική συνεργασία έδωσαν τα ξημερώματα της Τρίτης οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

Η τουρκική φρεγάτα "Σαλίχ Ρέις" πέρασε δυο μίλια από το Σούνιο παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενέργεια την οποία επανέλαβε λίγη ώρα αργότερα παραβιαζοντας ξανά τα εθνικά ύδατα μεταξύ της Άνδρου και της Εύβοιας.

Το γεγονός έγινε γνωστό από μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ με τίτλο "διάπλους τουρκικής φρεγάτας εντός εθνικών χωρικών υδάτων".

Η σημερινή παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι η ενδέκατη μέσα στο 2010.

Επισημαίνεται ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναυαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης είχε πραγματοποιήσει πενθήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. Στο πλαίσιο των συνομιλιών με την ηγεσία των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, ο αρχηγός ΓΕΝ είχε ζητήσει να μην γίνονται "άσκοποι" πλόες τουρκικών πολεμικών πλοίων γύρω από ελληνικά νησιά, μέχρι και τις ακτές της Αττικής, άποψη που υποτίθεται ότι οι Τούρκοι ναύαρχοι είχαν αντιμετωπίσει με κατανόηση.

Πώς ακριβώς αντελήφθησαν οι Τούρκοι την έκκληση του αντιναυάρχου Ελευσινιώτη, αποκαλύπτεται σήμερα.

Η τουρκική φρεγάτα "Σαλίχ Ρέις" διέπλευσε όλο το μήκος του Αιγαίου, ξεκινώντας από την Ανατολική Μεσόγειο για να φτάσει ανοιχτά της Λέσβου όπου έπλεε περίπου στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης.

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο πέρασε αρχικώς ανάμεσα στη Ρόδο και την Κάρπαθο, συνέχισε με νότια πορεία κινούμενο στα διεθνή ύδατα και πέρασε ανοιχτά από τη Σύρνα, την Ανάφη και την Σαντορίνη. Νότια της Μήλου, η φρεγάτα "Σαλίχ Ρέις" άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε βόρεια. Διέπλευσε τις Κυκλάδες και πέρασε το στενό της Κέας με την Μακρόνησο, φτάνοντας σε απόσταση μόλις δύο μιλίων από το Σούνιο. Στην περιοχή εκείνη έγινε η πρώτη παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το πλήρωμα της τουρκικής φρεγάτας συνέχισε την ολονυχτια κρουαζιέρα στο Αιγαίο περνώντας μεταξύ της Ανδρου και της Εύβοιας και από το στενό του Καφηρέα βγήκε στο Κάβο Ντόρο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην περιοχή των Κυκλάδων βρίσκεται αναπτυγμένος ο ελληνικός στόλος που πραγματοποιεί την άσκηση "Κυκλών". Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν κάποιο ελληνικό πλοίο αποσπάστηκε από τη δύναμη και ανέλαβε την παρακολούθηση της τουρκικής φρεγάτας.