Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Toυς έκαψαν ζωντανούς

Οργισμένοι Αϊτινοί λιντσάρισαν τουλάχιστον 45 ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες, κατηγορώντας τους ότι εξάπλωναν την επιδημία χολέρας η οποία έχει στοιχίσει πάνω από 2.500 ανθρώπους στη χώρα.

Ο αριθμός περιλαμβάνει τουλάχιστον 14 ανθρώπους που φέρονταν να επιδίδονται σε «μαύρη μαγεία» στη νοτιοδυτική περιοχή Γκραντ'Ανς, όπου κάτοικοι φοβούνταν ότι εξάπλωναν την ασθένεια με κάποια μαγική ουσία. Η περιοχή είναι από τις λίγες που δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τη χολέρα.

«Έχουμε μετρήσει 40 νεκρούς μόνο στην περιφέρεια Γκραντ'Ανς, όπου άνθρωποι επιτίθενται σε μάγους-γιατρούς που κατηγορούν ότι επιδίδονται σε μαύρη μαγεία που σχετίζεται με τη χολέρα», δήλωσε ο Μοϊσέ Φριτς Έβενς, αξιωματούχους του υπουργείου Επικοινωνιών. Άλλοι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε παρόμοια επεισόδια σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Τα θύματα-οι περισσότεροι ιερείς του βουντού-λιθοβολήθηκαν ή κατακρεουργήθηκαν με μασέτες πριν τους κάψουν στους δρόμους», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στην Γκραντ'Ανς νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός στην Αϊτή ασκεί ή πιστεύει κάποιας μορφής βουντού, που αποτελεί εξέλιξη των μεταφυσικών και θρησκευτικών συμβολισμών των σκλάβων από την Δυτική Αφρική που έχει ριζώσει βαθιά στην κουλτούρα της Καραϊβικής.

Δυτικές Ευαγγελικές Χριστιανικές Οργανώσεις επιδίδονται σε προσηλυτισμό στην Αϊτή και οι θρησκευτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί μετά το σεισμό του Ιανουαρίου ο οποίος στοίχισε πάνω από 250.000 ζωές -κατά τον επίσημο απολογισμό-κι άφησε ένα εκατομμύριο πολίτες άστεγους.