Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Eντονη ανησυχία για τα πυρηνικά της Β. Κορέας

Για μυστικές θέσεις εμπλουτισμού ουρανίου μιλούν οι Νοτιοκορεάτες

Νέα στοιχεία που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου σε μυστικές εγκαταστάσεις στη Βόρεια Κορέα αποκάλυψε χθες η νοτιοκορεατική εφημερίδα «Τσοσούν Ιλμπό», επικαλούμενη αξιωματούχο των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών. Σχεδόν ταυτόχρονα με τις αποκαλύψεις, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός της κινεζικής διπλωματίας Ντάι Μπινγκό μετέβη στην Πιονγιάνγκ προς αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε στην κορεατική χερσόνησο μετά τη βορειοκορεατική επίθεση εναντίον της νοτιοκορεατικής νήσου Γεονπιεόνγκ, στις 23 Νοεμβρίου, στην Κίτρινη Θάλασσα.

Εκτός από τους τέσσερις νεκρούς Νοτιοκορεάτες, η επίθεση αυτή είχε ως θύματα τον υπουργό Αμυνας της Νότιας Κορέας, που παραιτήθηκε επειδή δέχθηκε επικρίσεις για τη «χαλαρή στάση» των νοτιοκορεατικών δυνάμεων, και χθες τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Ο στρατηγός Χουάνγκ παραιτήθηκε λόγω οικονομικού σκανδάλου, κατά την επίσημη εκδοχή. Ωστόσο, κατά τους αναλυτές, η απομάκρυνσή του προοιωνίζεται «γενική αναδιάρθρωση» των κορεατικών ενόπλων δυνάμεων σε στιγμές δύσκολες.

Αναζωπύρωση ανησυχιών

Ως προς τις μυστικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Κιμ Σουνγκ Χουάν δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες προερχόμενες από στοιχεία ακόμη απόρρητα. Διευκρίνισε όμως ότι «το ζήτημα διερευνάται εδώ και αρκετό καιρό». Οντως, οι ανησυχίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αναζωπυρώθηκαν μετά την πρόσφατη περιοδεία του Αμερικανού εμπειρογνώμονα Ζίγκφριντ Χέκερ στις εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν, όπου είδε «1.000 μηχανές φυγοκέντρισης σε κτίριο, στο οποίο αξιωματούχοι στη Σεούλ και την Ουάσιγκτον γνώριζαν ότι υπάρχει εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου». Ο Χέκερ «εξεπλάγη» όταν είδε πόσο αναβαθμισμένες και σύγχρονες ήταν οι εγκαταστάσεις για τον εμπλουτισμό ουρανίου, χωριστές από τις τρεις ή τέσσερις «γηράσκουσες» και γνωστές στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι με τον εμπλουτισμό ουρανίου η Βόρεια Κορέα αποκτά μια δεύτερη πηγή σχάσιμου υλικού, πέραν της παραγωγής πλουτωνίου σύμφωνα με το πρόγραμμα της σοβιετικής περιόδου στη Γιονγκμπιόν, που είχε ανασταλεί βάσει μη ισχύουσας σήμερα διεθνούς συμφωνίας για τον αφοπλισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ανησυχία του για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και καταδίκασε την επίθεση εναντίον της νήσου Γεονπιεόνγκ.

Χθες, εξάλλου, λίγο μετά το δημοσίευμα περί ουρανίου, η Κίνα, που δέχεται πιέσεις να επαναφέρει τη Βόρεια Κορέα στον «ορθό δρόμο», γνωστοποίησε τη διαμεσολάβηση του υπουργού της των Εξωτερικών Ντάι Μπινγκό, που συναντήθηκε με τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ιλ στην Πιονγιάνγκ. Πέραν των διακηρύξεων υπέρ της διατήρησης της ηρεμίας, της ειρήνης και της σταθερότητας εκ μέρους των δύο πλευρών, η Κίνα πρότεινε κατεπείγουσα επανάληψη των εξαμερών διαπραγματεύσεων (Β. και Ν. Κορέα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα). Η πρόταση έγινε δεκτή με ψυχρότητα από Νοτιοκορεάτες, Αμερικανούς και Ιάπωνες.