Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Έκρηξη βόμβας στη Ριανκούρ

Την πράσινη ζώνη της Βαγδάτης θύμιζε λίγο μετά τις 08:30 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου 2010, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, το κέντρο της Αθήνας, όταν στην οδό Λουΐζης Ριανκούρ σημειώθηκε αναίμακτη ισχυρότατη έκρηξη. Έξω από το κτίριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών εξερράγη παγιδευμένη μοτοσικλέτα, η οποία προκάλεσε μόνο σοβαρές υλικές ζημιές σε παρακείμενα κτίρια, οχήματα, περίπτερα.

Ήταν λίγο μετά τις 08:20 όταν η βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην μπαγκαζιέρα μιας μοτοσικλέτας - η οποία είχε κλαπεί χθες από το Γαλάτσι - και ήταν σταθμευμένη έξω από το κτίριο του Διοικητικού Πρωτοδικείο και του Διοικητικού Εφετείου εξερράγη. Ένα τεράστιο σύννεφο καπνού ορατό από πολλά σημεία της Αθήνας κάλυψε ολόκληρη την περιοχή. Ο θόρυβος από την αρχική έκρηξη ήταν εκκωφαντικός.


Τα σταθμευμένα αυτοκίνητα πήραν φωτιά. Δέκα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Χαρακτηριστικό της ισχύος της βόμβας είναι η εικόνα των κατεστραμμένων αναποδογυρισμένων αυτοκινήτων που εκτινάχθηκαν αρκετά μέτρα πιο μακρυά από το ωστικό κύμα που προκάλεσε η έκρηξη.

Το χρονικό της ισχυρής έκρηξης

Άγνωστος άνδρας είχε κάνει το πρώτο προειδοποιητικό τηλεφώνημα, σχετικά με την επικείμενη έκρηξη, στο κάναλι ALTER στις 07:38, όπως είπε, η έκρηξη θα γινόταν σε 40 λεπτά. Ένα δεύτερο τηλεφώνημα έγινε στο τηλεφωνικό κέντρο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και εκεί ο άγνωστος διευκρίνισε ξανά, που θα γίνει η έκρηξη, και ποιος είναι ο αριθμός κυκλοφορίας της παγιδευμένης μοτοσικλέτας, ο τύπος και το χρώμα της, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι οι αστυνομικοί θα πάρουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις τους.

Η Αστυνομία είχε εκκενώσει εγκαίρως το κτίριο και όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα σε αυτό απομακρύνθηκαν - αφού υπήρχε αρκετός χρόνος - χωρίς να δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Όπως φαίνεται οι βομβιστές δεν ήθελαν να υπάρξουν θύματα από αυτήν τους την ενέργεια.

Σύμφωνα με μάρτυρες ακούστηκαν απανωτές εκρήξεις και όχι μόνο μία. Μόνο ένας από τους υπαλλήλους των δικαστηρίων αρνήθηκε να βγει από το κτίριο εγκαίρως παρά τις προτροπές των αστυνομικών, που δεν κατάφεραν τελικά να τον μεταπείσουν. Βγήκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο αμέσως μετά την έκρηξη κλαίγοντας!

Οι πυροσβέστες - αφού έσβησαν τη φωτιά που εξαπλώθηκε στα Ι.Χ. - σπάνε τα τζάμια του κτιρίου του Πρωτοδικείου προκειμένου αυτά σταδιακά να αντικατασταθούν και να αποφευχθούν τραυματισμοί.

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία προκήρυξη της «Η Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» στις 25 Νοεμβρίου 2010, ανέλαβε την ευθύνη για τα τέσσερα παγιδευμένα δέματα στην περιοχή του Παγκρατίου και ενόψει της δίκης των μελών της οργάνωσης - που έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 17 Γενάρη 2011 - καλούσε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να επιτεθούν σε δικαστικούς στόχους.