Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ιδού οι τουρκικές γέφυρες για τον Έβρο!


΄Eτοιμο είναι το πρότυπο της μεταφερόμενης πλωτής σχεδίας που μετατρέπεται σε γέφυρα και κατασκευάζεται η Τουρκία. Η πλωτή γέφυρα SAMUR που κατασκευάζεται από την εταιρία FNSS στην Τουρκία, παρουσιάστηκε στον τύπο.
Το συγκεκριμένο σύστημα ενώνεται με τα υπόλοιπα πλωτά συστήματα και δημιουργεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά μια πλωτή γέφυρα σε ποταμούς. Πάνω από την γέφυρα αυτή μπορούν να περάσουν ακόμα και άρματα μάχης βάρους 70 τόνων.

Ο διευθυντής της FNSS Aχμέτ Κούρτ τόνισε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν να αγοράσουν 52 παρόμοια συστήματα και χρειάστηκαν 3.5 χρόνια για να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί το πρότυπι.

Ο Κουρτ τόνισε ότι το σύστημα πλωτής γέφυρας SAMUR είναι πιο αποτελεσματικό από τα παρόμοια συστήματα που υπάρχουν στη Γερμανία και την Γαλλία.
Η FNSS μεχρι και το 2012 θα ολοκληρώσει την κατασκευή και των 52 συστημάτων.
Το SAMUR στην ξηρά κινείται με 100 χιλιόμετρα την ώρα, γίνεται πλωτή σχεδία και μετακινείται στο νερό με 20 χιλιόμετρα την ώρα.
Εχει μήκος 12 μέτρα, πλάτος 4 μέτρα και ύψος 3.5 μέτρα. Όταν δυο SAMUR ενωθούν στο νερό δημιουργείται μια γέφυρα μήκους 20 μέτρων.
Το συνολικό κόστος αγοράς 52 συστημάτων SAMUR φτάνει τα 152 εκατομμύρια δολάρια.

Το ερώτημα είναι ένα. Ποιον ποταμό θέλουν να διασχίσουν τόσο γρήγορα οι γείτονες μας;