Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Τριάντα μωρουδίστικες ψυχούλες στα αζήτητα, χριστουγεννιάτικα…

Εγκαταλειμμένα από τις μητέρες τους στα δύο μεγάλα δημόσια μαιευτήρια της Αθήνας, «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», θα «γιορτάσουν» τα πρώτα τους Χριστούγεννα 11 μωρά λίγων μόλις εβδομάδων. Ανάλογο είναι το σκηνικό και στα παιδιατρικά νοσοκομεία: περισσότερα από 20 παιδιά βρίσκονται στο «Αγία Σοφία» και τρία στο γειτονικό «Αγλαϊα Κυριακού»!

Πέντε μωράκια βρίσκονται στο «ΈΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» από τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι μητέρες τους τα εγκατέλειψαν είτε επειδή δεν τα ήθελαν είτε γιατί δεν μπορούσαν να τα μεγαλώσουν. Στο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» ο κατάλογος με τα μωρά που εγκαταλείπονται από τις μητέρες τους ή τους γονείς τους μετρά έξι νεογέννητα –θεωρείται μάλιστα πολύ χαμηλός αυτός ο αριθμός, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο στον θάλαμο τελειόμηνων φιλοξενούνται συνήθως τουλάχιστον 15 βρέφη και μωρά.

Για τα παιδιά αυτά μητέρες γίνονται οι μαίες, οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί των νεογνολογικών κλινικών, ενώ τα περισσότερα δεν γνωρίζουν ποτέ τις φυσικές τους μητέρες. «Οι μητέρες που εγκαταλείπουν τα παιδιά τους είναι συνήθως νεαρής ηλικίας, ανύπαντρες, ναρκομανείς, με ψυχικά προβλήματα. Πρόκειται τόσο για Ελληνίδες όσο και για αλλοδαπές» σκιαγραφεί το προφίλ τους ο Διευθυντής της Νεογνολογικής Κλινικής του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» και καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Κώσταλος (φωτό). Υπάρχουν και εξαιρέσεις, βέβαια, όπως επισημαίνει, και αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση ενός ζευγαριού Ελλήνων, μορφωμένων και ευκατάστατων που άφησε χωρίς δεύτερη σκέψη το παιδί του στο μαιευτήριο, αμέσως μόλις το ενημέρωσαν ότι γεννήθηκε με σύνδρομο DOWN.

Σβήνουν κεράκια στο μαιευτήριο

Ανάλογη είναι η εικόνα στο «ΕΛΕΝΑ». Πέντε νεογνά ήρθαν να προστεθούν τον Δεκέμβριο στο μακρύ κατάλογο με τα εγκαταλειμμένα παιδιά του δημόσιου μαιευτηρίου που μετρά την τελευταία πενταετία περισσότερα από 140 μωρά. Αμέσως μόλις διαπιστώσουν οι μαίες ότι οι μητέρες ή οι γονείς εγκατέλειψαν τα παιδιά τους, ενημερώνουν την κοινωνική υπηρεσία.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί αναζητούν τον φυσικό γονέα και σε περίπτωση που αυτή η επικοινωνία δεν αποδίδει καρπούς, αναζητούν ανθρώπους από το συγγενικό περιβάλλον του μωρού. Όπως εξηγούν στο protothema.gr, πρόκειται για μια χρονοβόρο διαδικασία η οποία αποβλέπει στην επιστροφή του παιδιού στη φυσική του οικογένεια, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Σε ιδανικές συνθήκες, βεβαίως, το διάστημα αυτό το μωρό θα έπρεπε να βρίσκεται εκτός μαιευτηρίου, σε μια άλλη δομή ειδικά για παιδιά.

Στην ελληνική πραγματικότητα, όμως, το μωρό μεγαλώνει μέσα στον θάλαμο του μαιευτηρίου όπου και σβήνει το πρώτο του κεράκι. Συνήθως, τα εγκαταλελειμμένα παιδιά φτάνουν στο Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ» έχοντας συμπληρώσει αρκετούς μήνες ζωής –ενώ και από το Κέντρο φεύγουν έχοντας «μπολιαστεί» με γερές δόσεις ιδρυματισμού για να πάνε ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σε παιδοπόλεις, όπως η «Αγία Βαρβάρα» ή ο «Άγιος Ανδρέας».

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία γίνονται φιλόξενη στέγη για δεκάδες παιδιά

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», δυστυχώς έχουν «παράδοση» στην εγκατάλειψη παιδιών. Η λύση της διαµονής κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων παιδιών σε θαλάµους νοσοκοµείων δεν είναι η καλύτερη, συμφωνούν οι αρμόδιοι, ωστόσο στην πράξη δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Έτσι, τα Παίδων μετατρέπονται σε φιλόξενη στέγη για όσα –άρρωστα συνήθως- παιδιά εγκαταλείπονται από τους γονείς τους ή για εκείνα που αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας για το ποιος γονιός θα αναλάβει την επιμέλειά τους.

Το τελευταίο είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεδομένου ότι πρόκειται για υγιή παιδιά που απλώς παραμένουν στο νοσοκομείο ελλείψει άλλου χώρου. Η κυρία Κατερίνα Αποστόλου, υποδιοικητής στην πρώτη Υγειονοµική Περιφέρεια Αττικής και υπεύθυνη για µονάδες κοινωνικής φροντίδας εξηγεί: «Συνήθως το ζήτημα της κηδεµονίας δεν ξεκαθαρίζεται εύκολα. Μέχρι να αποφανθεί ο εισαγγελέας για το πού τελικά θα πάνε, τα παιδιά παραμένουν σε µας».

Σύµφωνα µε την κ. Αποστόλου, το ιδανικό θα ήταν να προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς η –πολύ χρονοβόρος σήμερα- αναδοχή παιδιών από το Κέντρο Βρεφών ή άλλα παρεμφερή ιδρύματα έτσι ώστε να μπορούν να προωθούνται τα παιδιά από τα μαιευτήρια ή τα άλλα νοσοκομεία σε αυτές τις δομές.