Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Θέλουν να μετατρέψουν σε "συλλέκτες λαθρομεταναστών" τις Ένοπλες Δυνάμεις - Διάλυση "fast track"!

Tην ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων «για την ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών» προαναγγέλλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής με σημερινή συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα («Καθημερινή») προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση κυρίως στην πλευρά του ΓΕΣ. «Ο Στρατός είναι για να προστατεύει την ακεραιότητα της χώρας έναντι ξένων απειλών. Η αποστολή του δεν είναι η σύλληψη λαθρομεταναστών, ειδικά με τους κανόνες εμπλοκής που ισχύουν σήμερα. Εκτός και αν αλλάξουν οι κανόνες εμπλοκής και έχουμε ητν δυνατότητα να βάλλουμε κατά των παράνομα εισερχομένων στη χώρα», ανέφερε ανώτερος αξιωματικός που εμπλέκεται στην αμυντική σχεδίαση».

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι «Βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο». Μάλιστα, υποτίθεται ότι ο Στρατός θα συνεργάζεται και με την Frontex στον Εβρο, της οποίας η εμπλοκή κατά την άποψη του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. «κατέστησε ευρωπαϊκό το πρόβλημα της μετανάστευσης».


Εδώ λοιπόν ανακύπτουν τεράστια ζητήματα που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούν να απαντηθούν από την φράση «Βρίσκόμαστε σε συνεννόηση με τον υπουργό Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο».
Κατ’αρχήν το να συννενοούνται δύο υπουργοί για να αλλάξει η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων και να αποκτήσουν χαρακτήρα και καθήκοντα εσωτερικής ασφάλειας, πραγματικά μικρή σημασία έχει όταν τα γεγονότα και η πραγματικότητα δεν συμφωνούν με τους υπουργούς.
Είναι τελείως διαφορετικές αποστολές, εκ διαμέτρου αντίθετες και εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στην φιλοσοφία και την επιχειρησιακή λειτουργία των Ε.Δ. για να συμβεί κάτι τέτοιο. Το defencenet.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον υπουργό ή τους ανθρώπους που έχει στην επικοινωνία, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, πιθανόν επειδή είναι Κυριακή και ξεκουράζονται...
Η ουσία είναι μία: Είναι διετεθειμένοι οι υπουργοί να αλλάξουν τους κανόνες εμπλοκής; Με απλά λόγια θα δώσουν έγκριση για «πυρ κατά βούληση», έστω προειδοποιητικά, σε περίπτωση που εντοπίσουν ομάδα λαθρομεταναστών να εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος; Αυτή είναι η βάση αντιμετώπισης τέτοιων ζητημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μετατρέψουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε συνοριοφύλακες «συλλογής λαθρομεταναστών» και θα τους εκτρέψουν από την πραγματική αποστολή τους, δηλαδή την φύλαξη των συνόρων έναντι της απειλήςν από την ανατολή. Και όλα αυτά σε μία χρονική στιγμή που έχουν ανακαλυφθεί τα σχέδια των εχθρών για εισβολή ακριβώς στον Έβρο!
Μπορεί να μοιάζει απλό, αλλά δεν είναι: Ο Στρατός έχει δόγμα και επιχειρησιακή αποστολή. Η αστυνομία και οι συνοριοφύλακες το ίδιο. Οι δεύτεροι δεν μπορούν να κάνουν αυτό που κάνουν οι πρώτοι και οι πρώτοι δεν μπορούν να κάνουν αυτό που κάνουν οι δεύτεροι. Είναι θέμα εκπαίδευσης, εξοπλισμού, φιλοσοφίας δράσης.
Το ότι η Frontex έχει αποτύχει πανηγυρικά στον Έβρο, φάνηκε από την αρχή. Διότι δεν μπορεί να αποτρέψει την είσοδο λαθρομεταναστών από την στιγμή που υποστηρίζονται ενεργά τα κυκλώματα προώθησής τους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το τουρκικό κράτος. Η Frontex για να ήταν αποτελεσματική έπρεπε να κινείται στην απέναντι όχθη του Έβρου, στην Τουρκία. Τώρα ο ρόλος τους είναι απλά συλλογής παράνομα εισερχομένων στην χώρα, ατόμων. Δηλαδή τα κυκλώματα λαθρομεταναστών περαιώνουν τους ταλαίπωρους αυτού ανθρώπους στην άλλη πλευρά και μόλις αυτοί πατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα, παραδίδονται στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή ομάδα συνοριοφυλάκων κλπ.
Δύο τρόποι υπάρχουν για να σταματήσει αυτό το κακό (περίπου 2.500 άνθρωποι την εβδομάδα μπαίνουν παράνομα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο): Ο ένας είναι να υπάρξει πλήρης συνεργασία των τουρκικών αρχών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Νομίζουμε ότι πιο εύκολα θα βγει ο ήλιος από την δύση παρά να συμβεί αυτό. Ο δεύτερος είναι να απελευθερωθούν πυρά σε όποιες περιπτώσεις υπάρξει εντοπισμός τέτοιων ομάδων και να φορτωθούν σε βάρκες και να σταλούν άμεσα πίσω.
Άλλος αξιωματικός του ΓΕΣ που υπηρετεί σε μονάδα του Έβρου διατύπωσε στο defencenet.gr τον εξής συλλογισμό: «Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε έλλειψη προσωπικού, αλλά και ανταλλακτικών, καυσίμων κλπ. Υπάρχει και γενικά μια «φοβία» για διενέργεια δύσκολων ασκήσεων, νύκτα κλπ. από τον φόβο των ατυχημάτων. Την έχω διακρίνει σε πολλούς συναδέλφους μου, ενώ οι ανώτεροί μας τρέμουν στην ιδέα του ατυχήματος και όλα αυτά οδηγούν σε ήσσονος αξίας εκπαίδευση. Ειλικρινα δεν ξέρω πως θα μπορούσαμε να εμπλακούμε σε τέτοιες αποστολές. Επειδή έχω περάσει από το Επιτελείο δεν αποκλείω κάποιος ανώτατος αξιωματικός στην προσπάθειά του να γίνει αρεστός στην πολιτική ηγεσία να υπέβαλε τέτοια πρόταση αγνοώντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε διαλυτικές τάσεις στην πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας»...
Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τον νησιωτικό χώρο. Εκτός από τον Στρατό και στο Πολεμικό Ναυτικό το πρόβλημα είναι τεράστιο. Δεν έχουν πετρέλαιο και λιπαντικά για τα σκάφη, έχουν "βάλει χέρι" στα στρατηγικά αποθέματα τώρα θα συλλέγουν και λαθρομετανάστες; Και επί τη ευκαιρία: Με τους Τούρκους θα ασχοληθεί κάνένας;