Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Οι οκτώ στους δέκα «κόβουν» εορταστικές αγορές

Περικοπές χριστουγεννιάτικων δαπανών, με λιγότερα δώρα προς τους συγγενείς και φίλους, αλλά και περιορισμό στις απολύτως απαραίτητες αγορές, σκέφτονται σχεδόν οκτώ στους δέκα (σ. σ. 76,6%) Έλληνες για τις φετινές γιορτές, καθώς «βλέπουν» την οικονομική τους κατάσταση να επιδεινώνεται, σε σχέση με πέρυσι.

Συγκριτικά, πέρυσι τα Χριστούγεννα το ποσοστό των συμπολιτών μας που εμφανιζόταν έτοιμο για περικοπές ήταν μόλις 44,2% και υπήρχε κι ένα 12,8% που τόνιζε ότι είχε καλύτερη οικονομική κατάσταση, σε σχέση με το 2008, το οποίο φέτος έχει «πέσει» στο 5,2%. Σημαντική είναι η συρρίκνωση και στο ποσοστό όσων επισημαίνουν πως δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική κατάσταση τους, καθώς από το 43% το 2009, περιορίζεται στο 18,2% φέτος. Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από έρευνα της εταιρίας «Interview», η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2010 σε πανελλαδικό δείγμα 401 ατόμων.

Πιο συγκεκριμένα, το 62,3% του δείγματος σκοπεύει φέτος να κάνει λιγότερα δώρα σε φίλους και συγγενείς (από 41,8% πέρυσι), ενώ, πλέον, η συντριπτική πλειονότητα δείχνει να εγκαταλείπει τη χρήση του «πλαστικού χρήματος». Ετσι το 70,9% (πέρσι 43,5%) απαντά πως θα χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα λιγότερο φέτος, σε σύγκριση με το 2009, το 27,3% θα την αξιοποιήσει όσο και πέρσι και μόλις το 1,8% (από 22,6% πέρυσι) περισσότερο. Σε άλλη έρευνα του ΙΕ ΔΟΜΗ για τα Χριστούγεννα, το 92% των νέων δηλώνει ότι θα προσαρμόσει τις συνήθειές του στις εορτές προκειμένου να μειώσει τα έξοδά του. Το 79% αλλάζει τον προγραμματισμό του για κάποιο ταξίδι ή για διακοπές ενώ το 77% θα κάνει περικοπές σε δαπάνες διασκέδασης.