Ιούλιος 2001. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζητά συμβολικά την έκδοση της φορολογικής του ενημερότητας, εγκαινιάζοντας έτσι τη λειτουργία του πρώτου ΚΕΠ στην καρδιά της Αθήνας, το Σύνταγμα.
Ιούλιος 2009, ο Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται αιφνίδια το ΚΕΠ Ηλιούπολης, εξαίρει τον θεσμό και συγχαίρει τους εργαζόμενους.
Πέρασαν οκτώ χρόνια, άλλαξαν δύο πρωθυπουργοί, τα ΚΕΠ όμως παραμένουν, επικοινωνιακά τουλάχιστον, στην κορυφή της πυραμίδας. Κυρίως όμως έχουν περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο των Ελλήνων σαν μια δημόσια υπηρεσία αλλιώτικη από τις άλλες... Χωρίς ουρές, στη γειτονιά, ανοικτά πρωί-απόγευμα, ακόμα και το Σάββατο. Ο πιο πετυχημένος θεσμός της δημόσιας διοίκησης, μια ελληνική υπηρεσία που έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό και συναντά την καθολική αποδοχή των Ελλήνων (εννιά στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι πήγαν και θα ξαναπάνε στα ΚΕΠ γιατί έμειναν ευχαριστημένοι από την εξυπηρέτηση). Απίστευτο κι όμως αληθινό: οι Ελληνες πολίτες (από τους πιο ταλαιπωρημένους Ευρωπαίους από το κράτος τους) μιλούν με θερμά λόγια για μια δημόσια υπηρεσία.
Ανισότητες
Ποιος θα περίμενε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτήν την υπηρεσία, οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, είναι και οι πιο αδικημένοι υπάλληλοι αυτού του κράτους. Σε περίπου 2.500 αν και έχουν μονιμοποιηθεί δεν έχει αναγνωριστεί η προϋπηρεσία, δεν παίρνουν επίδομα κομπιούτερ, παρ' όλο που δουλεύουν όλες τις ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, έχουν παράλογες μισθολογικές ανισότητες (γύρω στα 350 ευρώ) από νομαρχία σε δήμο και περίπου 600 συμβασιούχοι δουλεύουν χωρίς αμοιβή υπερωρίες με 1.000 ευρώ μικτά τον μήνα και ανασφάλιστοι, που σημαίνει ότι πληρώνοντας οι ίδιοι την ασφάλισή τους τούς μένουν στο χέρι 600, 500 ακόμα και 400 ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους.
«Υπάρχουν συμβασιούχοι στα ΚΕΠ με έξι χρόνια προϋπηρεσίας που πληρώνουν 600 ευρώ τον μήνα για την ασφάλισή τους -μας λέει ο Κώστα Βώνος, υπάλληλος στο ΚΕΠ του Συντάγματος, που εργάζεται στο θεσμό από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ΚΕΠ- Οι συμβασιούχοι και εδώ δεν έχουν άδειες, δεν έχουν επιδόματα, εργασιακά δικαιώματα και κυρίως παλεύουν με την αβεβαιότητα του αύριο.
Πριν από 15 ημέρες -μας λέει ο κ. Βώνος- είχαμε συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Χρήστο Ζώη. Λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθούν 563 θέσεις για τη μονιμοποίηση των συναδέλφων στα ΚΕΠ. Ελπίζουμε να ισχύσει η δέσμευση και να ομαλοποιηθεί επιτέλους η κατάσταση για περίπου 3.100 εργαζόμενους, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν δώσει εξετάσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Το προσωπικό των ΚΕΠ, συνεχίζει ο κ. Βώνος, αποτελείται από άτομα νέα, παραγωγικά, που έχουν πάνω από όλα μια άλλη φιλοσοφία για τη δημόσια διοίκηση.
«Οχι χωματερή»
Είναι το προσωπικό που πέτυχε να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 700% με στοιχεία του υπουργείου τα τελευταία πέντε χρόνια, το προσωπικό που πέτυχε το έργο του να αποτελεί πανευρωπαϊκό πρότυπο για αντίστοιχες υπηρεσίες».
«Αυτό που διεκδικούμε ως εργαζόμενοι -τονίζει ο Θεοχάρης Βοριαζίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας- είναι ο θεσμός να πάρει τη θέση που του αξίζει και να μη γίνει η χωματερή της δημόσιας διοίκησης και οι εργαζόμενοι οι χαμάληδές της... Είναι καιρός τα ΚΕΠ να περάσουν πλέον σε άλλο επίπεδο. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι απλουστεύσεις των διαδικασιών, όπως η Υποχρεωτική Αυτεπάγγελτη Αναζήτηση Πιστοποιητικών, και κυρίως να εφαρμοστούν από το σύνολο του δημόσιου τομέα με ουσιαστικό έλεγχο από το υπουργείο Εσωτερικών έτσι ώστε τα ΚΕΠ να μην αποτελούν υπηρεσίες έκδοσης απλών πιστοποιητικών, να απεμπλακούν από αυτό σιγά σιγά και να συμβάλλουν σε πιο σύνθετες και ποιοτικές διαδικασίες, εκμεταλλευόμενοι την πολύχρονη πλέον εμπειρία του προσωπικού σχεδόν στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης.
Οι υπάλληλοι των ΚΕΠ έχουν χορτάσει υποσχέσεις και περιμένουν να δουν την υλοποίηση αυτών άμεσα. Απαιτούμε να έχουμε τον ίδιο σεβασμό με αυτόν που επιδεικνύουμε καθημερινά στην εργασία μας απέναντι στον πολίτη, όπως επίσης απαιτούμε την ηθική αλλά και υλική επιβράβευση των προσπαθειών μας όλα αυτά τα χρόνια.
Η ισχυροποίηση των εργαζομένων ισχυροποιεί τον θεσμό. Επιδιώκουμε και θεωρούμε ότι σήμερα έχουμε την από κοινού συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου όλοι μαζί να ισχυροποιήσουμε τον θεσμό και γενικότερα τη δημόσια διοίκηση».
Το ελληνικό κράτος με δύο διαφορετικές κυβερνήσεις και πέντε εναλλασσόμενους υφυπουργούς στη δημόσια διοίκηση οκτώ χρονια τώρα, με 60.000 Ελληνες να επισκέπτονται τα ΚΕΠ κάθε εβδομάδα, δεν κατάφερε να δώσει στους εργαζόμενους όσα όφειλε: έναν αξιοπρεπή μισθό σε μια αξιοπρεπή εργασία.