Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Μαγιόρκα: Φονική έκρηξη αυτοκινήτου

Εργο Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ φαίνεται ότι είναι η σημερινή βομβιστική επίθεση στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκας που είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο δύο άτομα και αρκετά να τραυματιστούν. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 14.50' το μεσημέρι της Πέμπτης.

Αστυνομικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι δύο αξιωματικοί της πολιτοφυλακής σκοτώθηκαν.Τα θύματα πιστεύεται ότι ήταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο που εξερράγη στην Πάλμα Νόβα στη δυτική ακτή του νησιού που την περίοδο αυτή είναι γεμάτο από τουρίστες.Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα κάτω από ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας.Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ένα κτίριο της αστυνομίας,ένα ταχυδρομείο,ένα σταθμό της πυροσβεστικής και ένα ξενοδοχείο.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αναμένεται να φθάσει στο νησί για τις θερινές του διακοπές το Σάββατο,ανακοινώθηκε προς το Γερμανικό Πρακτορείο από τα ανάκτορα στη Μαδρίτη. Οι πριγκίπισες Ελενα και Κριστίνα,είναι τα μόνα μέλη της βασιλικής οικογένειας που μπορεί να ήταν σήμερα στο νησί,αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Η επίθεση στη Μαγιόρκα σημειώθηκε μία ημέρα από την συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της ΕΤΑ,ενώ συνέπεσε με την συμπλήρωση 18 ετών από δύο επιθέσεις στο νησί των Βαλεαρίδων,το 1991,που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

Βρέθηκε και εξουδετερώθηκε δεύτερη βόμβα

Μία δεύτερη βόμβα, η οποία είχε τοποθετηθεί κάτω από όχημα της ισπανικής χωροφυλακής, εξουδετερώθηκε στη Μαγιόρκα.

«Μία δεύτερη βόμβα, που είχε τοποθετηθεί σε υπηρεσιακό όχημα βρέθηκε σε άλλον στρατώνα από εκείνον που επλήγη από το πρώτο τρομοκρατικό πλήγμα. Αμέσως μετά εξουδετερώθηκε», τόνισε εκπρόσωπος της χωροφυλακής.

Κλείνει η πρόσβαση σε λιμάνια και αεροδρόμια

Οι αρχές της Μαγιόρκας ανακοίνωσαν το κλείσιμο κάθε πρόσβασης προς τα λιμάνια και τα αεροδρόμια του νησιού για να «αποτραπεί η διαφυγή των τρομοκρατών» μετά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα και στοίχισε την ζωή σε δύο πολιτοφύλακες και τον τραυματισμό σε αρκετά άλλα άτομα στο γεμάτο από τουρίστες αυτή τη περίοδο νησί των Βαλεαρίδων.

«Εξαιτίας της επίθεσης που σημειώθηκε στο μεσημέρι στην κοινότητα Κάλβια,οι δυνάμεις ασφαλείας ανέλαβαν την επιχείρηση «Jaula"που προβλέπει τον αποκλεισμό του νησιού της Μαγιόρκας για να αποτραπεί η διαφυγή των τρομοκρατών»,αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με την διευκρίνιση ότι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια θα παραμείνουν κλειστά για τις αναχωρήσεις για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Στην ανακοίνωση καμία αναφορά δεν γίνεται για απαγόρευση αφίξεων στο νησί όπου χιλιάδες τουρίστες αναμένονται για τον Αυγουστο.