Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Επιμένουν -δήθεν-κάποιοι ότι δεν δικαιούται να είναι Πρόεδρος ο Ομπάμα, διότι είναι «Κενυάτης»

Αυτό το κάνουν για να "διεισδύσουν" καλύτερα και ευκολώτερα στα Αφρικανικά κράτη, βέβαια.

Η ιστορία θα μπορούσε να έχει τίτλο «Πενία τέχνας κατεργάζεται». Ή μήπως «Ο,τι του φανεί του Λωλοστεφανή»; Σε άπταιστον αμερικανική πάντως. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την εμμονή μιας ομάδας ανθρώπων στις ΗΠΑ να επιχειρούν να πείσουν, από την εποχή της προεκλογικής εκστρατείας ακόμα, ότι ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα δεν έχει γεννηθεί στη Χαβάη αλλά στην Κένυα και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται να είναι πρόεδρος.

Ο Ομπάμα σε ομιλία του σε φοιτητές στο Ναϊρόμπι τον Αύγουστο του 2006. Κάποιοι επιμένουν πως η κενυατική σημαία που διακρίνεται πίσω του είναι και δική του, μια και -λένε- δεν γεννήθηκε στη Χονολουλού, αλλά στην Κένυα... (Reuter - Sayyid Azim)

Λένε ότι το καλοκαίρι χωρίς ειδήσεις σκοτώνει την πληροφόρηση. (Τη σκοτώνει και οποιαδήποτε άλλη εποχή πλήρης γεγονότων όταν αυτά διαστρεβλώνονται, αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση). Ο ισχυρισμός των λεγόμενων «birthers», που διατυπώθηκε προ εκλογών και αρχικά αντιμετωπίστηκε ως γελοίος, ότι ο Ομπάμα δεν κατέχει την αμερικανική ιθαγένεια από γέννηση όπως απαιτεί το Σύνταγμα για να έχει κάποιος δικαίωμα εκλέγεσθαι στο ύπατο αξίωμα, κάνει αυτές τις ημέρες δυναμική επαναφορά (comeback κατά το ελληνικότερο). Πολλοί το αποδίδουν στη θερινή ένδεια πραγματικών ειδήσεων, ενώ άλλοι, με συγκατάβαση δέχονται ότι πάντα θα υπάρχουν οπαδοί θεωριών συνωμοσίας. Μέχρι εκεί καλά. Εδώ όμως, το CNN και άλλα δίκτυα και ημερήσια έντυπα κάθε τόσο κάνουν ρεπορτάζ και συνεντεύξεις με πολιτικούς («τι πιστεύετε για το θέμα;») αλλά και με υπαλλήλους του ληξιαρχείου Χαβάης, ενώ βετεράνοι της ερευνητικής δημοσιογραφίας επιχειρούν να επαληθεύουν τη γνησιότητα του πιστοποιητικού γέννησης του προέδρου. Ακόμα χειρότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καλείται εσχάτως να τοποθετηθεί. Ξεφυσώντας προχθές είπε ξανά ότι πρόκειται για «μυθεύματα», θυμίζοντας ότι πριν από ενάμιση χρόνο στην προσπάθειά του να κλείσει τη συζήτηση ζήτησε να ανέβει το πιστοποιητικό στο δίκτυο.

«Ο πρόεδρος γεννήθηκε στη Χονολουλού της Χαβάης, την 50ή πολιτεία της σπουδαιότερης χώρας σε αυτή τη Γη. Είναι πολίτης (της)» είπε ο Ρομπ Γκιμπς. «Αλλά, ακόμα κι αν σας έφερνα DNA του, δεν θα έπειθα αυτούς που δεν πιστεύουν ότι γεννήθηκε εδώ»,... παραιτήθηκε από την προσπάθεια ο Γκιμπς. Και το υπουργείο Υγείας της Χαβάης όμως, για μια ακόμα φορά έβγαλε τον ύπατο εκπρόσωπό του, γιατρό, να πει ότι είδε το πιστοποιητικό του Ομπάμα και είναι γνήσιο και νόμιμο. Παρότι οι Ρεπουμπλικάνοι ως κόμμα δεν εκμεταλλεύτηκαν την υπόθεση, 10 εξ αυτών, μέλη του Κογκρέσου εισηγούνται από κοινού νομοσχέδιο που θα επιβάλλει στους μελλοντικούς προέδρους να δημοσιοποιούν αντίγραφο του πρωτότυπου πιστοποιητικού γέννησης