Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Η ΕΥΠ ψάχνει εμπρηστές στη Ζάκυνθο

Στόχος οι δασικές εκτάσεις

Διεκδικήσεις δασικών και προστατευόμενων εκτάσεων αποτελούν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, την αιτία του μπαράζ εμπρησμών στη Ζάκυνθο. Στο νησί έχει μεταβεί κλιμάκιο της ΕΥΠ, ενώ παράλληλες έρευνες πραγματοποιούν άντρες της Κρατικής Ασφάλειας.

Χθες το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε τρία διαφορετικά σημεία της προστατευόμενης (λόγω ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα) περιοχής της Δάφνης. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου έκαναν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Ιουλίου.

Το βέβαιο είναι ότι την περίοδο αυτή έχει ενταθεί η σύγκρουση κατοίκων του νησιού και φορέων για τις εκτάσεις που καταλαμβάνει το πάρκο. Οι εμπρησμοί σε άλλα σημεία του νησιού αποδίδονται επίσης σε προσπάθειες για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκαν χθες το απόγευμα οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Κάρυστο και Αγ. Ιωάννη στην Εύβοια, στους Μολάους Λακωνίας και το Αλιβέρι. Οσο για τον φερόμενο ως δράστη του εμπρησμού στη Μεταξάδα Μεσσηνίας, όπου η πυρκαγιά το περασμένο Σάββατο έκαψε περισσότερα από 2.500 στρέμματα, πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί.