Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Αδειοδοτήσεις σε κολέγια από το υπουργείο Παιδείας

Άμεση έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων κολεγίων αναμένει ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Κολεγίων, μετά τις πρώτες αδειοδοτήσεις σε κολέγια από το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα δόθηκαν από το υπουργείο 39 άδειες ιδρύσεως σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για 33 κολέγια τα οποία είχαν υποβάλει αιτήσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πρόκειται για πέντε κολέγια που συνεργάζονται με αμερικανικά πανεπιστήμια, 12 που συνεργάζονται με βρετανικά, εννέα που έχουν συνεργασία με πανεπιστήμια άλλων ευρωπαϊκών χωρών και επτά κολέγια που είτε είναι νέα, είτε δεν συνεργάζονται με κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 33 αυτά κολέγια, έως το τέλος του Αυγούστου, αναμένεται να περάσουν από έλεγχο, ώστε να πάρουν και την άδεια της λειτουργίας τους. Αυτό ωστόσο προϋποθέτει έλεγχο των κολλεγίων από το υπουργείο, ώστε να διαπιστωθεί ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νέος νόμος, κυρίως οι κτιριακοί όροι που έχει θέσει το υπουργείο.

«Το βασικό που περιμένουμε είναι το Προεδρικό Διάταγμα για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια» τόνισε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο Κώστας Καρκανιάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων.

«Είμαστε ευτυχείς που έγινε το πρώτο βήμα των αδειών. Έπρεπε βέβαια να έχει γίνει από το Γενάρη. Οι έλεγχοι προγραμματίζονται να γίνουν το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου. Είναι πολύ δύσκολο η επιτροπή να επισκεφθεί 39 περιοχές», πρόσθεσε ο κ. Καρκανιάς και επισήμανε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δημιουργήσει ακόμη εκείνους τους μηχανισμούς που θα επιτρέπουν το συνεχή έλεγχο επί των κολεγίων.