Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Ο λαός ξέρει και τιμωρεί

Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, είπε μια σημαντική κουβέντα προχθές ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα δίσταζα, μάλιστα, να υποστηρίξω ότι ήταν μια δήλωση η οποία προέβλεπε με ασφάλεια τις εξελίξεις. Βέβαια, για άλλους την έκανε και άλλους αφορά, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Κανένας δεν είναι τέλειος, σε τελευταία ανάλυση.

Είπε, λοιπόν, ο Πρ. Παυλόπουλος ότι «αυτούς που δεν σέβονται τους θεσμούς, τους τιμωρεί σκληρά ο λαός». Και το είπε σε σχέση με τις προσεχείς, όποτε κι αν γίνουν, εκλογές. Βέβαια, για καρφί σε βάρος του ΠΑΣΟΚ το προόριζε, αλλά τα γεγονότα άλλους δείχνουν. Και τα γεγονότα είναι δεδομένα και κανένας Παυλόπουλος δεν μπορεί να τα αλλάξει. Είναι, μάλιστα, τόσα πολλά, ώστε να μην υπάρχει και η παραμικρή αμφισβήτηση ποια είναι η πλευρά σε βάρος της οποίας γέρνει η πλάστιγγα.

Αν δεν κάνω λάθος, η μοναδική περίπτωση που διατυπώθηκε τα τελευταία χρόνια κατηγορία σε βάρος του ΠΑΣΟΚ είναι τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της άποψης των δύο συνταγματολόγων για την απόφασή του να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον προσεχή Μάρτιο. Και είναι μια κατηγορία που σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Η πλειονότητα των συνταγματολόγων άλλα λέει και η πρακτική που έχει ισχύσει έως τώρα άλλα αποδεικνύει.

Να πάμε τώρα στην άλλη πλευρά; Εδώ έχουμε πρόβλημα. Διότι το θέμα είναι: από πού ν' αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε; Από τη γελοιοποίηση της Βουλής όταν την «έκαναν» ομαδικώς για ν' αποφύγουν τις ψηφοφορίες για τα σκάνδαλα, από τον εξευτελισμό της Δικαιοσύνης όταν κοτζάμ εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποφαινόταν ότι οι υπουργοί εξαπατήθηκαν χωρίς να έχει εξεταστεί ούτε ένας μάρτυρας, ή από την αθλιότητα της διακοπής των εργασιών της Βουλής για να παραγραφούν τα σκάνδαλά τους;

Γι' αυτό κι έλεγα ότι ο Παυλόπουλος είχε δίκιο με όσα είπε. Ο λαός θα τιμωρήσει πολύ σκληρά στις επόμενες εκλογές όσους δεν σεβάστηκαν τους θεσμούς. Και θα τους τιμωρήσει πολύ σκληρότερα επειδή δεν σεβάστηκαν και τον ίδιο. Τον εξαπάτησαν να τους ψηφίσει και επί πεντέμισι χρόνια τον κοροϊδεύουν. Αρκετά δεν τράβηξε η κοροϊδία;