Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Άρνηση Ομπάμα για στρατεύματα στην Κολομβία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις στην Κολομβία στο πλαίσιο μιας αναβαθμισμένης συμφωνίας ασφαλείας με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Υπάρχουν κάποιοι στην περιοχή που προσπαθούν να το κάνουν μέρος της παραδοσιακής ρητορικής κατά των Γιάνκηδων. Αυτό δεν είναι σωστό», είπε ο Ομπάμα σε Ισπανόφωνους ρεπόρτερ των ΜΜΕ.

Ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, σταθερός επικριτής της Ουάσινγκτον δήλωσε πως το εμπλουτισμένο σχέδιο ασφαλείας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κολομβία μπορεί να είναι ένα βήμα προς τον πόλεμο στη Λατινική Αμερική. Την Κυριακή ο Τσάβες κάλεσε τον Ομπάμα να μην αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Κολομβία.

Ο Ομπάμα είπε πως αυτό είναι ένας μύθος. «Έχουμε μία συμφωνία ασφαλείας με την Κολομβία πολλά χρόνια τώρα. Έχουμε εκσυγχρονίσει αυτή τη συμφωνία. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ιδρύσουμε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Κολομβία», είπε ο Ομπάμα.

«Είναι συνέχιση της βοήθειας που τους παρέχουμε. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να στείλουμε μεγάλους αριθμούς επιπλέον στρατευμάτων στην Κολομβία και έχουμε κάθε συμφέρον να δούμε την Κολομβία και τους γείτονές της να λειτουργούν ειρηνικά».

Η νέα συμφωνία ασφαλείας θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να εκμισθώνει πρόσβαση σε επτά κολομβιανές στρατιωτικές βάσεις στο πλαίσιο της υποστήριξης των ΗΠΑ στον αγώνα κατά των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και των ανταρτών που εμπλέκονται στο εμπόριο κοκαΐνης.

Βάσει της συμφωνίας θα αυξηθεί επίσης ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στην Κολομβία πάνω από το τρέχον επίπεδο των λιγότερο από 300 αλλά όχι πάνω από 800, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ο οποίος επιτρέπεται με βάση την υπάρχουσα συμφωνία.

Η Κολομβία κατηγορεί τον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα ότι βοηθούν τους μαρξιστές αντάρτες των FARC στον ανταρτοπόλεμο κατά του κολομβιανού κράτους που μετρά τέσσερις δεκαετίες.