Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Κατάσχεση πλαστών ευρώ αξίας 7,3 εκατ.

Οι άνδρες της οικονομικής αστυνομίας "Guardia di Finanza", κατέσχεσαν πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ, συνολικής αξίας 7,3 εκατομμυρίων ευρώ, σε αγροικία έξω από την Καζέρτα, στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης.

Οι δύο υπεύθυνοι του "παράνομου νομισματοκοπείου", 52 και 34 ετών, οι οποίοι και συνελήφθησαν, είχαν στη διάθεσή τους μηχανήματα της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, προηγμένο σύστημα συνδεδεμένο με ηλεκτρονικό υπολογιστή και εκτυπωτή τύπου "Ρόλαντ".

Τα χαρτονομίσματα που είχαν τυπώσει, ήταν των 20 και 50 ευρώ, τα οποία και θεωρούνται "βολικά" ως προς τη διοχέτευσή τους στην αγορά.

"Τα πλαστά χαρτονομίσματα ήταν άριστης ποιότητας και αν δεν μας είχε βάλει σε υποψία η περίεργη κίνηση από και προς την αγροικία, μπορεί και να μην είχαμε αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβαινε", ανέφεραν οι υπεύθυνοι της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, τα πλαστά χαρτονομίσματα που κατασχέθηκαν φέτος από την αστυνομία ήταν σε ποσοστό 20% περισσότερα από τα αντίστοιχα του 2008.

Το μεγαλύτερο μέρος ήταν των 20 ευρώ (48,5%) και ακολουθούσαν τα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ στο 34% των περιπτώσεων και εκείνα των 100 ευρώ, σε ποσοστό 13,5%.

Πολλά από τα πλαστά χαρτονομίσματα, δεν προορίζονταν μόνο για την ιταλική αγορά, αλλά και για άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπεύθυνος της ένωσης καταναλωτών Codacons, αναφέρει ότι "η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τις απάτες σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του αμιγώς οικονομικού". Πολύ συχνά, -προσθέτει- οι ηλικιωμένοι, όταν αντιλαμβάνονται ότι έπεσαν θύμα επιτήδειων, ντρέπονται να το καταγγείλουν στην αστυνομία.

Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της πλαστογραφίας, σκοπεύει να εισαγάγει αλλαγές στα κύρια χαρακτηριστικά των χαρτονομισμάτων του ευρώ.