Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Από τη Ρωσία με αγάπη

Η ιστορία της Ναταλία Βοντιάνοβα έχει πολλά στοιχεία ενός άπιαστου ονείρου που τελικά βγαίνει αληθινό -ύστερα, όμως, από πολλή προσπάθεια, εύνοια της τύχης και αφού έχει προηγηθεί το ξεπέρασμα πολλών εμποδίων.

Γεννήθηκε το 1982 σε μια φτωχική συνοικία της πόλης Γκόρκι (σημερινή Νίζνι Νόβγκοροντ), της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης σε πληθυσμό της Ρωσίας. Εντεκα χρόνια αργότερα θα βρεθεί να πουλάει φρούτα μαζί με τη μητέρα της στη λαϊκή. Το 1999, στα 17 της χρόνια, θα τραβήξει την προσοχή ενός Παριζιάνου ιδιοκτήτη πρακτορείου μοντέλων και θα πραγματοποιήσει την κίνηση που μελλοντικά θα εκτινάξει την καριέρα της στα ουράνια: Θα μετακινηθεί στο Παρίσι. Τα εξώφυλλα στη Vogue όπως και η συμμετοχή της στις καμπάνιες του οίκου Louis Vuitton ήταν απλώς θέμα χρόνου. Στη συνέχεια, ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα γίνει το πρόσωπο της καινούριας σειράς αρωμάτων Gucci ενώ θα συνεργαστεί και με τον οίκο Yves Saint Laurent. Σήμερα, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, το σούπερ μόντελ από τη Ρωσία βρίσκεται στην έβδομη θέση της σχετικής λίστας, έχοντας κερδίσει -μόνο στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2008 και Ιουνίου 2009- 5,5 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί στα δύσκολα παιδικά της χρόνια.
Από τη Ρωσία με αγάπη

Περάσατε τα παιδικά σας χρόνια με τη μητέρα και τις δύο ετεροθαλείς αδελφές σας κάτω από δύσκολες συνθήκες. Πώς τα καταφέρατε;

Πράγματι, δεν ήταν εύκολες οι συνθήκες, αλλά ήμουν τυχερή. Η γιαγιά και ο παππούς μάς βοηθούσαν πολύ δίνοντάς μας περίσσεια αγάπη και προσοχή.

Τι σας έκανε να πάρετε την απόφαση να μετακομίσετε στο Παρίσι;

Δεν είχα τίποτε να χάσω. Και ήθελα να κινηθώ προς τα μπροστά, να αρπάξω την ευκαιρία που μου είχε προσφερθεί. Η γιαγιά μου με υποστήριξε πολύ και με βοήθησε να πάρω αυτήν την απόφαση.

Πώς ήταν ο πρώτος καιρός όταν φτάσατε στο Παρίσι;

Ηταν υπέροχα. Εμαθα πώς να χρησιμοποιώ το μετρό κάνοντας -με τόσα πολλά κορίτσια ακόμη- ώς και δεκαπέντε κάστινγκ την ημέρα. Δυσκολεύτηκα να ζήσω μακριά από την οικογένειά μου, αλλά ήταν συναρπαστικά.

Μετά ερωτευτήκατε τον Βρετανό επιχειρηματία Τζάστιν Πόρτμαν. Μπορείτε να περιγράψετε πώς γνωρίσατε ο ένας τον άλλον;

Γνωριστήκαμε κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στο εστιατόριο «George’s», στο κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Ηταν ένας ολοκληρωτικά κεραυνοβόλος έρωτας.

Παντρευτήκατε τον Σεπτέμβριο του 2002 στην Αγία Πετρούπολη. Πώς ήταν να επιστρέφετε με μια τέτοια τελετή στην ίδια σας τη χώρα;

Ηταν μια καταπληκτική μέρα, μια υπέροχη τελετή. Βρισκόμουν στη χώρα μου, με τον άντρα που αγαπώ, για τον γάμο μας και ήταν πραγματικά μοναδικό.

Πώς είναι να είσαι σούπερ μόντελ και ταυτόχρονα μητέρα τριών παιδιών;

Απαιτεί πολλή οργάνωση. Πρέπει να ξέρεις ποιες είναι οι προτεραιότητές σου. Χρειάζεται να εξοικονομώ όσο περισσότερο χρόνο μπορώ για τα παιδιά μου. Και από ’κεί και πέρα έχω τον βοηθό και τον ατζέντη μου, που με βοηθούν να προγραμματίζω οτιδήποτε.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας φωτογράφοι;

Ο Μάριο Τεστίνο, ο Πάολο Ροβέρσι και ο Στίβεν Μάισελ.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας καμπάνιες;

Αυτή που έκανα για τη Shalimar της Guerlain το 2008, για την Euphoria του Calvin Klein 2006 και την Etam.

Tώρα είστε η πρέσβειρα της Etam. Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες αυτής της συνεργασίας; Είναι αλήθεια ότι γίνατε η στυλίστρια του δικού σας shooting;

Θεωρώ ότι ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα ο σχεδιασμός της κολεξιόν μιας μάρκας ευρείας κατανάλωσης, που είναι προσβάσιμη από όλες τις γυναίκες. Είχα μια μεγάλη ευκαιρία να εκφράσω το γούστο και τη δημιουργικότητά μου.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για τη συμμετοχή σας ως οικοδέσποινα των ημιτελικών της Eurovision της Μόσχας;

Ηρθε σε επαφή μαζί μου για τον συγκεκριμένο λόγο το κανάλι Chanel 1. Στην αρχή, βέβαια, είχα τις επιφυλάξεις μου. Τελικά αποδείχτηκε μια ευχάριστη έκπληξη, ενώ παράλληλα προσέφεραν την υποστήριξή τους στο ίδρυμά μου, το Naked Heart Foundation. Επιπλέον, το να βρίσκομαι στη μέση αυτού του σταδίου, νιώθοντας όλη αυτήν την ενέργεια του κόσμου και τον ενθουσιασμό του ήταν για μένα μια απίστευτη εμπειρία. Είναι κάτι απέναντι στο οποίο δεν γίνεται να μείνεις ασυγκίνητη.

Μπορείτε να μας πείτε μια ιδέα, μια φράση ή μια εικόνα που σας οδηγεί;

Ποτέ μην τα παρατάς!

* Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1982.
* Το 1999 μετακομίζει στο Παρίσι.
* Το 2000 έχει ήδη συνεργαστεί με τους οίκους Louis Vuitton, Marc Jacobs και YSL.
* Τα επόμενα χρόνια θα γίνει το πρόσωπο των brands Calvin Klein, Chanel, David Yurman, Jacobs & Co.
* Το 2005 γίνεται εξώφυλλο στο Vanity Fair με τον γιο και τον άντρα της.
* Το 2008 φιγουράρει στην 7η θέση στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων μοντέλων του κόσμου.
* Το 2009 κυκλοφόρησε η ταινία «Probka», στην οποία πρωταγωνιστεί.