Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Ο Μάντοφ αποκάλυψε τους συνεργούς του

Την πρόθεση του να τροποποιήσει τις αγωγές που έχει ήδη καταθέσει για την απάτη με κεντρικό πρόσωπο τον φυλακισμένο χρηματιστή Μπέρναρντ Μάντοφ, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτές διευθυντές ταμείων διαχείρισης αποθεματικών, οι οποίοι διοχέτευαν τα χρήματα των επενδυτών στο «αεροπλανάκι» που είχε στήσει ο πρώην πρόεδρος του NASDAQ, ανακοίνωσε ότι εξετάζει δικηγόρος του Σαν Φραντσίσκο, ο οποίος ανέκρινε το βασικό πρόσωπο του σκανδάλου που τάραξε τους χρηματιστηριακούς κύκλους στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τον Τζόζεφ Κότσετ ο οποίος κατάφερε να έχει μία εκτενή συζήτηση με τον 71χρονο σήμερα Μάντοφ μετά τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον της συζύγου, των γιων και του αδελφού του πρώην επικεφαλής του NASDAQ εκ μέρους εξαπατημένων επενδυτών στη μεγαλύτερη επενδυτική απάτη όλων των εποχών στην Ουόλ Στριτ.

«Διαπραγματευόμασταν με τους δικηγόρους του και τους δικηγόρους της συζύγου του τους τελευταίους δύο μήνες και είπαμε ότι εάν ο Μπέρνι καθόταν να μιλήσει μαζί μας, θα εξετάζαμε με μεγαλύτερη προσοχή το ενδεχόμενο να αφήσουμε την Ρουθ εκτός της αγωγής», είπε ο Κότσετ, ο οποίος προσέθεσε ότι σε αντάλλαγμα, πήρε μία λεπτομερή έκθεση του πως ο Μάντοφ λειτουργούσε επί δεκαετίες την απάτη καθώς και τα ονόματα των διαχειριστών των λογαριασμών και των άλλων φερόμενων ως συναυτουργών που ενδεχομένως να ήξεραν ή να είχαν υποπτευθεί την απάτη.

«Αυτό που έχουμε τώρα είναι μία πλήρης δέσμη ονομάτων για τα οποία πρέπει να αποφασίσουμε για το κατά πόσο, με βάση τα συμπεράσματα στα οποία μπορεί να καταλήξει ένας λογικός άνθρωπος, ήξεραν τι γινόταν», είπε ο Κότσετ, κάνοντας γνωστό ότι κάποια από αυτά τα πρόσωπα όχι μόνο δεν έχουν μηνυθεί αλλά δεν έχουν καν διασυνδεθεί με τον πρώην χρηματιστή.

Ο Κότσετ, ο οποίος το 1992 κατάφερε να ανακτήσει 1,75 δισεκατομμύριο δολάρια για επενδυτές που είχαν εξαπατηθεί από την κατάρρευση της Lincoln Savings & Loan, είπε ότι σχεδιάζει εντός των επομένων 30 ημερών, να τροποποιήσει δύο αγωγές που εκκρεμούν σε δικαστήρια της Νέας Υόρκης για να συμπεριλάβει καινούργια ονόματα και ενδεχομένως να αποσύρει άλλα, όπως αυτό της Ρουθ Μάντοφ.

Ένας πληρεξούσιος των εξαπατημένων επενδυτών ο οποίος έψαξε μέσα στους μαιάνδρους της πρώην εταιρείας του Μάντοφ, κατέθεσε χθες μήνυση εναντίον της Ρουθ Μάντοφ, ζητώντας τουλάχιστον 44 εκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό των πελατών του. Όμως δεν κατηγόρησε την Μάντοφ ότι ήξερε για την απάτη που είχε ως αποτέλεσμα να καταδικαστεί ο σύζυγος της σε φυλάκιση 150 ετών.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν αναμεμειγμένη στην απάτη και για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω ότι ήταν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι και υπόλογη», είπε ο Κότσετ. Ο ίδιος ο Μάντοφ είπε στον Κότσετ ότι «από το έτος 2000 γνώριζε ότι ήταν ζήτημα χρόνου να τον πιάσουν».

Σύμφωνα με τον Κότσετ, οι ερευνητές είχαν πλησιάσει τον πρώην χρηματιστή το 2006 όταν τον ρώτησαν εάν κρατούσε τους τίτλους που υποτίθεται ότι αγόραζε και πουλούσε για τους πελάτες και εκείνος τους έδωσε το όνομα μιας ένωσης καταθετικών εταιρειών που ίσως να είχε κρατήσει έγγραφα από τις νόμιμες δουλειές του αλλά «ενώ εκείνο το βράδυ έφυγε με τη βεβαιότητα ότι μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα είχε συλληφθεί, δεν έγινε ποτέ έρευνα στη συγκεκριμένη εταιρεία με αποτέλεσμα η απάτη να συνεχιστεί για τρία ακόμη χρόνια».

Ο Κότσετ είπε ότι ο Μάντοφ εκτιμούσε ότι τότε είχε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια επενδυτών στους λογαριασμούς του. Τα επίσημα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι έχουν ήδη βρεθεί τα ίχνη περίπου 13,2 δισεκατομμυρίων από τα χρήματα που λείπουν και ο πληρεξούσιος έχει ήδη ανακτήσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.