Στις 27 Σεπτεμβρίου 1990, οι 51 βουλευτές της Ν.Δ. που μετείχαν στο τρίτο θερινό τμήμα έλαβαν στις θυρίδες τους μια ανοικτή επιστολή υπό μορφήν προκηρύξεως τρομοκρατικής οργάνωσης. Η επιστολή, με αφορμή τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, περιλάμβανε κατάλογο των ονομάτων των βουλευτών με αλφαβητική σειρά. Και κατέληγε: «Δεν ξεχνούμε. Οποιος το ψηφίσει θα λογοδοτήσει». Αποστολέας, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος.
Προκλήθηκε σάλος. Tο Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. κάλεσε τον Α. Παπανδρέου να αποδοκιμάσει την απειλητική επιστολή, που ανοικτά στρεφόταν κατά της λειτουργίας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Προφανώς, εκείνος τους τράβηξε το αυτί και με νέα επιστολή τους ανασκεύασαν, λέγοντας ότι εννοούσαν πως οι βουλευτές θα λογοδοτήσουν ενώπιον του εκλογικού σώματος. Ο Δ. Τσάτσος, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και επικεφαλής της ευρωλίστας του ΠΑΣΟΚ τότε, υπήρξε συντριπτικός. Σε συνέντευξή του στη Νίνα Γουδέλη και στον «9,84» είπε ότι η ενέργεια αυτή -άσχετα αν επί της ουσίας έχουν δίκιο ή άδικο οι επιστολογράφοι- τραυματίζει ένα από τα βασικά θεμέλια του συνταγματικού βίου. Το κοινοβουλευτικό σύστημα, είπε, στηρίζεται μεταξύ άλλων και στην ανεξαρτησία του βουλευτή.
Πρόσθεσε, επίσης, πως είναι αυτονόητο ότι οι βουλευτές λογοδοτούν στο εκλογικό σώμα και δεν χρειαζόταν να το πουν οι συνδικαλιστές. «Αν απλώς ήθελαν», είπε ο κ. Τσάτσος, «να επικαλεστούν τη γενική πολιτική ευθύνη του βουλευτή, αυτή είναι δεδομένη. Από την ώρα που την τονίζουν, καθ’ ον τρόπον την τονίζουν, με τους υπαινιγμούς που περιέχονται στην επιστολή, προφανώς δεν εννοούν το αυτονόητο, αλλά εννοούν κάτι περισσότερο». Είπε μάλιστα πως θεωρεί προσβλητικό για την ανεξαρτησία των βουλευτών να θεωρείται δεδομένη η γνώμη των υπολοίπων 49 βουλευτών (της μειοψηφίας).
Αλλά και το Μάρτιο του 2006, με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, επίσης σε ανύποπτο για τις εσωκομματικές κόντρες του ΠΑΣΟΚ χρόνο, ο κ. Τσάτσος είχε την άποψη ότι οι υπάρχουσες διατάξεις στο Σύνταγμα και στον ποινικό κώδικα καλύπτουν σε ευρύ φάσμα τα θέματα που αφορούν τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Κι επομένως ήταν περιττή η φασαρία που γινόταν…