Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Ανακαλύφθηκε τάφος Βουλγάρας πριγκίπισσας

Τον τάφο μιας Βουλγάρας πριγκίπισσας, που είχε ταφεί στην αυλή του μεσαιωνικού ναού των Αγίων Πέτρου και Παύλου, στην περιοχή Βέλικο Τούρνοβο, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη των καθηγητών Νικολάι Οβτσάροφ και Χίτκο Βάτσεφ.

Στον τάφο της πριγκίπισσας, η οποία έζησε στο δεύτερο ήμισυ του 14ου αιώνα, βρέθηκαν αρκετά χρυσά στολίδια, μεταξύ των οποίων κι ένα χρυσοκέντητο μαντήλι.

Η γυναίκα, ως μέλος αριστοκρατικής οικογένειας της περιοχής, είχε ταφεί, φορώντας πολλά ωραία, χρυσά κοσμήματα: ένα χρυσό δαχτυλίδι με αμέθυστο, χρυσά σκουλαρίκια και ασημένια χτενάκια που κρατούσαν το μαντήλι στο κεφάλι της, σύμφωνα με την περιγραφή που έκανε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ ο Βούλγαρος καθηγητής.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στον προαύλιο χώρο του ναού και σε παρακείμενο ναό του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα, βρέθηκαν επίσης χρυσά και ασημένια δαχτυλίδια και σκουλαρίκια, καθώς και άλλοι τάφοι μεσαιωνικής νεκρόπολης.

Το πιο αξιόλογο από τα περίπου 100 ευρήματα είναι ένα χρυσό δαχτυλίδι, βάρους 25 γραμμαρίων. Έπειτα από τις εργασίες συντήρησης, τα κοσμήματα θα εκτεθούν στο Ιστορικό Μουσείο της πόλης του Βέλικο Τούρνοβο, το προσεχές φθινόπωρο.