Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Οι ΗΠΑ καλούν σε αυτοσυγκράτηση τον Σελάγια

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον ανατραπέντα πρόεδρο της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια και τους αυτουργούς του πραξικοπήματος εναντίον του να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να μην εξασθενίσουν τη μεσολαβητική προσπάθεια που έχει αναλάβει μεταξύ των δύο πλευρών ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν να αναλάβουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να θέσουν τέλος στη διαδικασία» μεσολάβησης που έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Όσκαρ Αρίας, τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ίαν Κέλι.

«Πιστεύω πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να έχουν ως τελικό σκοπό τους να επιτύχουν μία ειρηνική επίλυση της διένεξης», τόνισε ο ίδιος, απαντώντας στην ερώτηση για την αψήφιστη στάση που έχει υιοθετήσει πρόσφατα ο Σελάγια.

«Εξακολουθούμε να πιέζουμε τον Σελάγια να περιμένει τη διαδικασία μεσολάβησης που έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Αρίας να φέρει καρπούς», πρόσθεσε ο Κέλι.

Παράλληλα, ο δικηγόρος και γνωστός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ονδούρα Αντρές Παβόν κατέθεσε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας του κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που έχει επιβληθεί στη χώρα και κυρίως στη μεθόριο με τη Νικαράγουα, όπου συγκεντρώνονται μαζικά οπαδοί του ανατραπέντος προέδρου.

Η απαγόρευση «παραβιάζει πάνω από 22 άρθρα του Συντάγματος» και συνιστά «υπέρβαση εξουσίας», τονίζει ο Παβόν, εν όψει του «ολοκαυτώματος» που προαλείφεται στην κοινότητα Ελ Παραΐσο, 10 χλμ από την μεθόριο με τη Νικαράγουα, όπου χιλιάδες οπαδοί του Σελάγια, που συρρέουν για να αναμένουν την επιστροφή του στη χώρα, παρεμποδίζονται από την αστυνομία και τον στρατό.