Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Μαντρί στα... καμένα με άδεια της Νομαρχίας!

Την υποκριτική στάση της Πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών στο ζήτημα της αναδάσωσης των καμένων δασικών εκτάσεων στη Δυτική Ελλάδα έφερε χθες στη δημοσιότητα η καταγγελία της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας για την προκλητική γνωμοδότηση επιτροπής της Νομαρχίας Αχαΐας που ενέκρινε την κατασκευή ποιμνιοστασίου 500 γιδιών σε καμένη δασική έκταση.

Το ποιμνιοστάσιο που νομιμοποιείται με τη «βούλα» της... ειδικής επιτροπής της Νομαρχίας Αχαΐας Το ποιμνιοστάσιο που νομιμοποιείται με τη «βούλα» της... ειδικής επιτροπής της Νομαρχίας Αχαΐας Οπως καταγγέλλει η ΟΙΚΙΠΑ, θετική γνωμοδότηση για την κατασκευή ποιμνιοστασίου μέσα σε αναδασωτέα έκταση που κάηκε το 2007 στη θέση «Μαμουσιά» Διακοπτού έδωσε 9μελής επιτροπή (περί ελέγχου σταυλισμού ζώων) της Νομαρχίας Αχαΐας. Στην επιτροπή συμμετείχαν εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων συμπεριλαμβανομένου και του εκπροσώπου της Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας (!).

Στη σχετική απόφαση μειοψήφησε ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού και μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Ηλίας Ντρες, ο οποίος κατέθεσε εγγράφως τη διαφωνία του για τη λειτουργία ποιμνιοστασίου 500 και πλέον γιδιών ελεύθερης βοσκής μέσα στην καμένη και κηρυγμένη αναδασωτέα έκταση, σύμφωνα με απόφαση (34881/24-8-07) του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απόφασή της η επιτροπή εγκρίνει την κατασκευή αλλά «...διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τη βοσκή και την περιφορά των ζώων, διότι η ευρύτερη περιοχή έχει κηρυχθεί αναδασωτέα».

«Αραγε τα γίδια θα πηγαίνουν πετώντας στο μαντρί και θα βόσκουν στον αέρα; Λυπάμαι πολύ γιατί στην επιτροπή αυτή ήταν επιστήμονες και αρχαιολόγοι που γνωμοδότησαν θετικά δήθεν για κοινωνικούς λόγους υπέρ της καταστροφής του περιβάλλοντος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Νομάρχης Αχαΐας δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του στη νομιμοποίηση του συγκεκριμένου ποιμνιοστασίου σε βάρος των δασών της πυρόπληκτης Αιγιάλειας», κατήγγειλε στην «Ε» ο Ηλίας Ντρες.

Σημειώνεται ότι για το παραπάνω θέμα η ΟΙΚΙΠΑ κατέθεσε στις 5-6-09 αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιγίου, ζητώντας την παρέμβασή του.