Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Δίχως τέλος τα επεισόδια βίας στο Μεξικό

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας κι ένας άνδρας που αποκεφαλίστηκε, μέσα σε 24 ώρες, σε επεισόδια βίας που αποδίδονται σε εκτελεστές των καρτέλ των ναρκωτικών που δρουν στο Μεξικό, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Όλοι οι θάνατοι, που σημειώθηκαν παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του στρατού για την πάταξη των καρτέλ εντείνονται, σημειώθηκαν στο διοικητικό διαμέρισμα Τσιουάουα, οι 11 εξ αυτών στη Σιουδάδ Χουάρες, την πόλη που έχει αποκτήσει την δυσοίωνη φήμη της «πρωτεύουσας» των δολοφονιών.

Άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Χοσέ Ιμπάρα Λιμόν στη Χουάρες, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο Ιμπάρα Λιμόν ερευνούσε την δολοφονία, το 2008, ενός τοπικού δημοσιογράφου.

Αστυνομικοί ανακάλυψαν μια αποκεφαλισμένη σορό έξω από τη Σιουδάδ Τσιουάουα. Η σορός του άνδρα έφερε σημάδια από ματσέτες.

Ακόμη, μια δολοφονία σημειώθηκε σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από το ξενοδοχείο όπου διέμενε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάνδο Γκόμες Μοντ, που βρισκόταν στην περιοχή για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τη βία που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι νεκροί από τις αρχές του 2008 στο Μεξικό πλησιάζουν τους οκτώ χιλιάδες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Φελίπε Καλδερόν να ελέγξει την εγκληματικότητα, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανδρών του στρατού σε αστυνομικό ρόλο.