Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Ο Μπαν Γκι Μουν προτίθεται να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε την Τετάρτη ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Πιονγκγιάνγκ, εάν αυτό συμβάλλει στην επανέναρξη των εξαμερών διαπραγματεύσεων για το Βορειοκορεάτικο πυρηνικό πρόγραμμα, που έχουν αποτελματωθεί εδώ και μήνες.

Ακόμη, ο ΓΓ του ΟΗΕ καλωσόρισε την πρόσφατη υπαινικτική πρόταση της Βόρειας Κορέας να αρχίσει διάλογο σε διμερές επίπεδο με τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το αδιέξοδο όσον αφορά την διεθνή συμφωνία για τον πυρηνικό αφοπλισμό της.

«Ό,τι μπορώ να κάνω ως ΓΓ, προτίθεμαι να το κάνω, περιλαμβανομένης και μιας προσωπικής μου επίσκεψης στην Πιονγκγιάνγκ», είπε ο Μπαν. «Πάντως, πρέπει να δω πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να κάνω την επίσκεψη. Δεν είμαι σε θέση να σας δώσω κάποια απάντηση αυτή τη στιγμή».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι προτίθεται να εμπλακεί σε άμεσες συνομιλίες με τη Βορειοκορεάτικη διπλωματία στο πλαίσιο των εξαμερών διαπραγματεύσεων, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Πιονγκγιάνγκ θα κάνει βήματα συμμόρφωσης προς τη συμφωνία του 2005, πιο συγκεκριμένα, ότι θα αναστείλει όλες τις πυρηνικές της δραστηριότητες.

«Αν και πιστεύω ότι οι εξαμερείς συνομιλίες μπορούν να αποτελέσουν έναν καλό τρόπο για την εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου, εάν είναι απαραίτητο τότε ασφαλώς πρέπει να υπάρξουν και άλλες μορφές διαλόγου», είπε ο Μπαν.

Η Βόρεια Κορέα αποσύρθηκε τον Ιανουάριο από τις εξαμερείς συνομιλίες, στις οποίες παίρνουν μέρος επίσης η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και η Νότια Κορέα, ενώ πραγματοποίησε την δεύτερη πυρηνική της δοκιμή τον Μάιο, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και νέο γύρο διεθνών κυρώσεων.