Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Πρόσκληση «για μπίρα» στο Λευκό Οίκο από τον Ομπάμα

Δημόσια «συγγνώμη» ζήτησε από την αμερικανική αστυνομία εμμέσως πλην σαφώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά την αποκάλυψη πως ένας (πολιτικός) φίλος του, ο μαύρος καθηγητής στο Χαρβαρντ Χένρι Λουί Γκέιτς, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από το λευκό αστυνομικό Τζέιμς Κρόλεϊ, είχε προηγουμένως αρνηθεί να επιδείξει την ταυτότητά του.

Ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει την πράξη της αστυνομίας «βλακώδη», ενώ τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για φυλετική σύλληψη.

Χθες, ο Ομπάμα, που είδε τη δημόσια εικόνα του να περνά μεγάλη δοκιμασία τον τελευταίο καιρό εξαιτίας του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας σε καιρούς μεγάλης ύφεσης για τις ΗΠΑ, προσκάλεσε και τους δύο άνδρες στο Λευκό Οίκο «για μια μπίρα», έχοντας προηγουμένως πει πως οι δηλώσεις του για την αστυνομία ήταν «ατυχείς» και τηλεφωνώντας ξεχωριστά στον καθένα.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής υποστήριξε πως η σύλληψή του είναι κάτι που πρέπει να «ξεπεραστεί», και πως λυπάται γιατί η λεκτική προεδρική στήριξη στο πρόσωπό του απέσπασε την προσοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης από τις προεδρικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στον τομέα της υγείας. Συμπλήρωσε δε, πως ευχαρίστως θα συναντούσε τον αστυνομικό στο Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά του αστυνομικού, δεν έγινε κανένα σχόλιο.

Ωστόσο, τρεις αστυνομικές ενώσεις της Μασαχουσέτης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά τη δημόσια επανατοποθέτηση Ομπάμα στο ζήτημα, στην οποία υποστηρίζουν: «Εκτιμάμε το ειλικρινές ενδιαφέρον και την προθυμία του προέδρου να επαναθεωρήσει τις δηλώσεις του για το Αστυνομικό Τμήμα του Κέιμπριτζ. Είναι ξεκαθαρο σε μας από αυτή τη συζήτηση, πως ο πρόεδρος σέβεται τους αστυνομικούς και τις συχνά δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε σε ημερήσια βάση».

Παρ’ όλα αυτά, ο καθηγητής Γκέιτς επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για μένα και τη δική μου σύλληψη, αλλά για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ίσης έναντι του νόμου».