Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας έναντι της Άγκυρας

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας έχουν αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες, μια από τις οποίες ήταν να καταγγελθεί η Τουρκία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου, και για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για έρευνα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Ο κύριος Κυπριανού τόνισε ότι ο τρόπος που ενεργεί η Άγκυρα δεν συνάδει με την ιδιότητα υπό ένταξη χώρας, ή σύγχρονου κράτους.

Ανέφερε επίσης πως η Τουρκία, όταν εισέρχεται σε περίοδο κρίσιμων διαπραγματεύσεων, κλιμακώνει τις προκλήσεις και σκληραίνει τη στάση της, ώστε επανερχόμενη αργότερα στην αρχική της θέση να δείχνει ότι προέβη σε υποχωρήσεις.

Εμείς, είπε ο Μάρκος Κυπριανού, προειδοποιήσαμε ότι αν συνεχισθούν οι ενέργειες αυτές, θα έχουν επιπτώσεις στην ενταξιακή της πορεία. Καταλήγοντας ανέφερε ότι το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά αφορά και τις 27 χώρες - μέλη, διότι η Άγκυρα προβαίνει σε κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν τις θέσεις και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.