Οι τουρίστες αποφεύγουν να μένουν στα ξενοδοχεία του κέντρου επειδή βρίσκονται αντιμέτωποι με σοκαριστικές εικόνες δημόσιας χρήσης ναρκωτικών, ενώ κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πέσουν θύμα ληστείας.
«Εχω κάνει αγωγή κατά του Δημοσίου, επειδή εξαιτίας της επικρατούσας κατάστασης δύο μεγάλα τουριστικά πρακτορεία σταμάτησαν να συνεργάζονται με το ξενοδοχείο μου», περιγράφει ο κ. Αλέξανδρος Αραπάκης.
Ο λόγος της διακοπής συνεργασίας -μεγάλο οικονομικό πλήγμα για την επιχείρηση του κ. Αραπάκη- ήταν οι χρήστες και οι έμποροι ναρκωτικών που συγκεντρώνονται στην περιοχή και όχι οι υπηρεσίες που παρείχε το ξενοδοχείο του. Αυτό φαίνεται καθαρά στις σχετικές επιστολές που έστειλαν τα πρακτορεία: «Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι λόγω της καταστάσεως που επικρατεί γύρω από το ξενοδοχείο και γενικά στην περιοχή της Ομόνοιας, οι πελάτες μας αρνήθηκαν από χθες τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο σας και γενικότερα στα ξενοδοχεία της Ομόνοιας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι συνεχείς καυγάδες των αλλοδαπών της περιοχής που συγκρούονται με ξύλα οικοδομής, οι ναρκομανείς που έχουν φτάσει μέχρι την είσοδο του ξενοδοχείου...». Αλλη επιστολή που έλαβε ο κ. Αραπάκης από εκπρόσωπο άλλου τουριστικού πρακτορείου, αναφέρει: «Με μεγάλη λύπη είμαι υποχρεωμένος να σας ανακοινώσω ότι η εικοσαετής συνεργασία μας πρέπει τώρα να διακοπεί γιατί έχουν αλλάξει ριζικά οι συνθήκες υπό τις οποίες ήταν τόσα χρόνια δυνατή και επιθυμητή. Οι υπηρεσίες που το ξενοδοχείο και το προσωπικό του μας προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια ήταν εξαιρετικές και γι’ αυτό σας είμαι ευγνώμων. Αλλά το αποκαλούμενο ιστορικό κέντρο έχει τώρα αλλάξει και οι πελάτες μου δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς....».
Ανυπολόγιστη ζημιά
«Περισσότερο από την οικονομική ζημιά με πονάει αυτή η εικόνα της Αθήνας που βλέπουν και μεταφέρουν στις χώρες τους οι τουρίστες. Ξέρω καλά ότι αυτή η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και θα χρειαστούν χρόνια για να επανέλθει η κατάσταση», εκτιμά ο κ. Αραπάκης.
Τα ξενοδοχεία του κέντρου χάνουν πελατεία από μέρα σε μέρα. Ενδεικτικά, ενώ φέτος οι κρατήσεις δωματίων στην Αττική έχουν μειωθεί κατά περίπου 15%, η αντίστοιχη μείωση για τα ξενοδοχεία του κέντρου ξεπερνάει το 25%. Κι αυτό όταν από τις 50.000 κλίνες της Αττικής οι 18.000 βρίσκονται στην περιοχή της Ομόνοιας.
Δύο οδηγίες...
«Οι πελάτες φεύγουν πριν ακόμη κατέβουν από το ταξί. Εχει τύχει κάποιες φορές, τουρίστες, μόλις φτάνουν στο ξενοδοχείο, να μην κατεβαίνουν καν από το ταξί, ζητώντας να πάνε αλλού, ενώ έχουν προπληρώσει για το δωμάτιο, εξαιτίας αυτού που αντικρίζουν. Μπαίνουμε στη δυσάρεστη θέση να δίνουμε δύο οδηγίες στους πελάτες μας: να κρατάνε τις τσάντες τους μπροστά τους και όχι χαλαρά στο πλάι, για να μην πέσουν θύματα αρπαγής, και να μην παίρνουν ποτέ μαζί τους το διαβατήριο για να μην έχουν προβλήματα να επιστρέψουν στις πατρίδες τους στην περίπτωση που τους ληστέψουν» περιγράφει ο κ. Γιάννης Πολίτης, εκπρόσωπος τουριστικού γραφείου, εξηγώντας ότι αυτές οι «οδηγίες» θεσπίστηκαν μετά από σειρά ληστειών που έγιναν σε βάρος τουριστών, μερικοί εκ των οποίων κατέληξαν και στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη, επιχειρηματίες της περιοχής έχουν αναγκαστεί να προσλάβουν φύλακες για να διώχνουν τους χρήστες ναρκωτικών που συγκεντρώνονται δίπλα στις επιχειρήσεις τους. «Υπάρχει σκέψη να βάλουμε κάμερες και σεκιούριτι» προσθέτει.
Δυσάρεστες εμπειρίες
«Πίσω από το ξενοδοχείο μου υπάρχει ένα άλλο ξενοδοχείο που έχει καταληφθεί από άστεγους και τοξικομανείς. Oσοι μένουν στα πίσω δωμάτια βλέπουν τους χρήστες ναρκωτικών γυμνούς να κάνουν ενέσεις. Οσοι μένουν στα μπροστινά δωμάτια βλέπουν να γίνεται εμπόριο και χρήση ουσιών. Πείτε μου εσείς, ποιον λόγο έχει κάποιος τουρίστας να μείνει εδώ και να αφήσει τα χρήματά του», αναρωτιέται ο κ. Παναγιώτης Ρουσέτης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου.
«Η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται για τον ταξιδιώτη, ο οποίος πέφτει θύμα ξυλοδαρμών και ληστειών. Αποτέλεσμα φυσικά είναι, ο τουρίστας, όταν επιστρέφει στην πατρίδα του, να περιγράφει τις δυσάρεστες εμπειρίες του στο Διαδίκτυο και να αναρτά φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται όλη η υποβάθμιση της σημερινής Αθήνας», καταλήγει.