Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Πριν και Μετά-35 Χρόνια μετά την 24η Ιουλίου 1974

Μια σπουδαία έκθεση φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στην αίθουσα Κωνσταντίνος Καβάφης στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων. Ο λόγος για την έκθεση «Πριν & Μετά - 35 Χρόνια μετά την 24η Ιουλίου 1974», η οποία ξεδιπλώνει τη σύγχρονη δημοκρατική ιστορία της χώρας μας, μέσα από τον φωτογραφικό φακό του διακεκριμένου φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα.

Η έκθεση φιλοξενεί εικόνες μιας ολόκληρης εποχής όπως την έζησε και την αποτύπωσε ο βετεράνος και καταξιωμένος φωτορεπόρτερ, και μεταφέρουν τον επισκέπτη με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στο κλίμα και στα γεγονότα που άλλαξαν την πορεία της Ελλάδας.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το έργο του δημιουργού, ξυπνώντας αναμνήσεις σε όσους έζησαν και γνώρισαν πρόσωπα και γεγονότα, που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες, διδάσκοντας τους νεότερους την ατμόσφαιρα των τελευταίων πενήντα χρόνων, που διαμόρφωσαν την πολική ταυτότητα της Ελλάδας.

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ως μόνιμος συνεργάτης του διεθνούς πρακτορείου Αssociated Press κατέγραψε ιστορικές στιγμές, που πολλοί θα ήθελαν να είχαν ζήσει από κοντά. Στις πολυάριθμες διεθνείς αποστολές είχε την ευκαιρία να αποτυπώσει στον φακό του στιγμιότυπα από κάθε μεριά του πλανήτη, που συγκλόνισαν τον κόσμο και να γνωρίσει προσωπικότητες που άφησαν την σφραγίδα τους, τόσο στον περασμένο, όσο και στον τρέχοντα αιώνα.

Κάτω από αντίξοες συνθήκες και χωρίς τη σύγχρονη τεχνολογία ανταποκρίθηκε πάντα με επιτυχία. Χαρακτηριστική είναι η φράση του πρώην Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του Αssociated Press Louis D. Boccardi, ο οποίος ανέφερε: «Ο Σαρρηκώστας στάθηκε ένας ολόκληρος Μύθος, γνωστός και ως One man Band, ο άνθρωπος ορχήστρα, για την δεξιοτεχνία του».